Vanliga frågor kring kurser i Düsseldorf:

Vad är det som ska skickas in med ansökan till kursen?
Det beror på om du söker en praktikkurs eller ej. Förutom själva ansökan så vill vi också att du skickar med:

  1. CV skrivet på engelska (med foto)
  2. Ett personligt brev på engelska, där du berättar lite om dig själv och varför du vill läsa kursen i Tyskland
  3. Gymnasiebetyg, ev intyg och betyg från tidigare arbetsgivare och/eller andra meriterande uppdrag (gärna på engelska om möjligt)
  4. Studieintyg på engelska över avklarade universitets- och högskolekurser
  5. En separat lista, där du rangordnar företag som är av intresse för dig. Utgå från vår företagslista. Har du särskilda önskemål vill vi att du klargör detta, t ex om du är ekonom och bara vill praktisera inom området finans. Undvik dock att nämna specifika företag i ditt personliga brev, eftersom flera företag kan be om att få ta del av din ansökan.
  6. Personbevis för studier (beställs via Skatteverket)

Söker du en nybörjarkurs behöver du inte skriva det personliga brevet på engelska och du behöver såklart inte skicka med en företagslista.

Bekostas resan till Tyskland själv?
Ja.

Vilka studiestöd kan man söka för utbildningen som inte är studielån? Inackoderingstillägg, studiebidrag?
Inackorderingsbidrag kan du bara söka om du är under 20. Förutom CSN (lån+bidrag) som är på cirka 9000:-/månad kan du söka extra lån för resor och ev. för dubbelt boende.

Jag såg att det stod på hemsidan att man skulle betala 500 kronor för kursmaterial samt en avgift för reseförsäkringar. Hur mycket ligger den kostnaden på? Kan man använda den reseförsäkring man redan har?
Du kan använda den reseförsäkring du redan har i hemförsäkringen, tänk bra på att den oftast bara räcker de 45 första dagarna så om du vill läsa Tyska i Praktiken måste du teckna en extra utlandsförsäkring. Det gör du enklast på den hemförsäkring du redan har det brukar kosta några hundra.