Medeltidskonst och historia på Visingsö Skriv ut

Visingsö brukar kallas för 'Kungarnas och sagornas ö'. Här finns en rik flora av historia och berättelser, följ med runt ön under några dagar och bli förtrogen med det historiska arvet från Visingsö.

Kursupplägg

Var man än är på Visingsö finns spåren från de människor som har bebott ön sen tidernas begynnelse. Här finns gravfält från brons- och järnålder, på södra delen finns ruinerna borgen som huserat kungar under tidig medeltid, bland annat beskrivet i böcker och filmer om Arn. Här finns resterna av Braheättens grevskap och den besynnerliga ekskogen, planterad under 1800-talet och avsedd för timmer till flottan.

Kursen behandlar framförallt den medeltida historien i allmänhet, med Visingsö i fokus, men även Braheätten och andra delar berörs. Föreläsningar varvas med besök på historiska platser såsom; Visingsö Museum, Brahekyrkan, Visingsborg, Kumlaby kyrka, borgen i Näs med mera.

Professor Roman Nieczyporowski föreläser också om svensk och europeisk medeltida konsthistoria. Delar av kursen ges på engelska.

Kursledare: Janne Petersson, Visingsöguide och Roman Nieczyporowski, professor i konsthistoria
Förkunskaper: inga (obs, delar av kursen ges på engelska)
Antal deltagare: min 6, max 20
Kurstider: kursstart kl 12.00 måndag 7 augusti. Kursavslut kl 12.00 fredag 11 augusti.

Övriga aktiviteter

Utöver kursen finns det tid och tillfälle att njuta av det vackra Visingsös natur och många arrangemang. Se vad ön har att erbjuda i höger spalt. Cykel finns att hyra från 90 kr/dag eller 200 kr/vecka. Vissa kvällar är det pubkväll och andra arrangemang på skolan.

Boende

Du bor i Braheskolans internat i enkelrum med toalett och dusch i korridor. Om du vill dela rum med någon du känner reduceras priset med 75 kr/person och natt. Vill du bo en extra natt i anslutning till kursen är kostnaden 400 kr/natt, inkluderar frukost. Ett set lakan och handdukar ingår i alla rum. Ange i din anmälan vilket boende du önskar.

Observera att du måste boka i god tid om du vill ha extranatt och/eller dubbelrum. Då anläggningen har hög beläggning under sommarsäsongen kan vi inte garantera att det finns utrymme för ändringar med kort varsel.

Mat

I priset ingår helpension; frukost, lunch, kvällsmål, förmiddags-samt eftermiddagsfika. Alla måltider serveras i restaurang Framnäs, vid eventuella utflykter som ingår i kursen ordnar vi med fika/lunchkorg.

Meddela oss i god tid om du har matallergier eller önskar någon specialkost.

Pris

Undervisning på folkhögskola är kostnadsfri, du betalar för kost, logi och visst kursmaterial. Avgiften påverkas av antalet kursdagar, kursupplägg och boendestandard och varierar därför mellan kurserna.

Internat enkelrum 3800 kr
dubbelrum 3500 kr

Högre standard enkelrum 5100 kr
dubbelrum 4700 kr

Extra natt 400 kr

Med reservation för ändringar. Priserna ovan gäller sommaren 2017.

Anmälan och antagning

Du anmäler dig genom ansökningsformuläret i höger spalt. Då vi har begränsat med platser är det bra att skicka ansökan i god tid. Ange dina förkunskaper vid anmälan. På kurser utan krav på förkunskaper gäller först till kvarn-principen vid antagning. På kurser med förkunskapskrav kan det förekomma att vi gör ett urval bland de sökande.

Vi förbehåller oss att kursen kan ställas in med kort varsel i händelse av sjukdom eller för få anmälda deltagare. Därför rekommenderar vi att du väljer avbokningsbara biljetter om du reser med buss eller tåg.

Vi skickar ett kursbrev med deltagarlista och mer information ca 3-4 veckor innan kursstart. Tänk på att ange kontaktuppgifter som vi kan nå dig på även under sommarledighet!

Resa

Se tips på hur du reser till Visingsö i spalten bredvid.