Allmän kurs spanska Skriv ut

Spanska är världens näst största språk och talas som modersmål av över 400 miljoner människor varav den största andelen lever i Syd-, central och Nordamerika. Nu kan du läsa en ettårig allmän folkhögskolekurs där du blir riktigt bra på spanska samtidigt som du har möjlighet att läsa in de ämnen du eventuellt missat på gymnasiet. 

Höstterminen spenderar du på Visingsö då du förutom spanskan får möjlighet att läsa in andra ämnen. Under vårterminen i Barcelona fördjupar du språkstudierna i spanska.

Målgrupp

Kursen ger dig bra och användbara språkkunskaper samt internationell erfarenhet, nya vänner och nya kontakter. OBS! Du måste inte ha studerat spanska tidigare men det är en fördel.

Allmän kurs vänder sig främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasiet eller som vill bättra på dina gymnasiala kunskaper. Här får du möjlighet till behörighet som krävs för att läsa vidare på högskola eller universitet. Folkhögskolans pedagogik gör att våra kurser kan passa dig som vill ha ett alternativ till den vanliga gymnasieskolan.
Du som har ett slutbetyg från gymnasiet kan få särskild behörighet i enskilda ämnen som krävs för just den högskole-eller universitetsutbildning som du vill söka till. Du får då ett folkhögskoleintyg som motsvarar godkänd nivå.

Allmän kurs passar också dig som har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg, men som är genuint intresserad av den spanska profilen och vill läsa så mycket spanska som möjligt.

Mål

Kursen ger dig bra och användbara språkkunskaper samt internationell erfarenhet, nya vänner och nya kontakter. Oavsett om du är nybörjare i spanska eller redan kan en hel del spanska så kommer du att ha fördjupat dina kunskaper i spanska efter det här året. Vistelsen ger både fördjupade språkkunskaper och internationell livserfarenhet. Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll

Språkstudierna i spanska är viktiga både på Visingsö och i Barcelona. Under höstterminen ägnar du ungefär hälften av lektionstiden till profilspråket. Resterande studietid fördelar du på andra intressanta ämnen som du väljer från Braheskolans kursutbud.

Vi garanterar de kurser som krävs för behörighet dvs:
samhällskunskap 1a1 och 1a2, historia 1a1 och 1a2, religion 1, svenska 1, 2, 3

Utöver detta erbjuder vi engelska upp till steg 7, tyska och franska i olika nivågrupper, estetiska kurser och hälsa/idrott. Vi kan också erbjuda andra ämnen beroende på vad deltagarna behöver och efterfrågar. Som deltagare har du möjlighet att påverka kursens innehåll och upplägg och du förväntas vara aktiv på lektionerna.

I Barcelona intensifieras språkstudierna; klassrumslektioner varvas med specialkurser, projekt och aktivitetsvecka samt frivilliga kurser. I Barcelona kan du bland annat läsa historia, samhällskunskap och religion som kommer att knytas till den verklighet som kursen ges i och att dessa ämnen kommer att ges helt eller delvis på spanska.
Språkinlärning handlar inte bara om grammatik och perfekt uttal, att lära sig om kultur och samhälle är därför viktiga inslag i kursen. Vår pedagogik innefattar metoder som PBL (problembaserat lärande), dramaövningar med mera.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Dina lärare i spanska har spanska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare.

'œAtt bo utomlands är något som alla borde prova. Det är både en rolig och en spännande upplevelse. Genom kursen lärde jag mig att anpassa mig till en ny kultur, vilket är en väldigt värdefull erfarenhet' '“Malin

Skolan

Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen, röda hus med 8 rum och dusch/toalett i korridor. I husen finns också pentry och gemensamma utrymmen. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

Fritid
På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara Paintball, klättervägg, utflykter, musikuppträdanden mm. Vissa av de frivilliga aktiviteterna tar skolan ut en subventionerad avgift för. Alla elever får kostnadsfritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, innebandy, fotbollsträning, TRX mm. På ön finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

I Barcelona går du på vår folkhögskoleavdelning på Internationella Skolorna i Barcelona som arrangerar utbildningar, kurser och skolresor med spanska språket samt spansk kultur och spanskt samhällsliv i centrum.
IS Barcelonas undervisningslokaler ligger i Barcelonas gamla stadskärna, Barrio Gatico (Gotiska kvarteren), några minuters promenad från Placa Catalunya och en kvart från stranden. Skolan är liten och personlig, den administrativa personalen talar svenska månar om att ta väl hand om varje deltagare. Undervisningen sker i rymliga klassrum med luftkonditionering.

Boende

Under höstterminen bor du inackorderad i Braheskolans elevhem, röda stugor med 4-8 rum, alternativt i intilliggande vandrarhem. Du bor i enkelrum med toalett och dusch i korridor, eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.
I Barcelona ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter för möblerat boende. Det vanligaste alternativet är att man hyr ett rum i en lägenhet som delas med andra studenter. Du kommer att få mer information om boendemöjligheterna i Barcelona om du blir antagen till kursen.

Kursorterna

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. För dig som gillar idrott finns gott om möjligheter att utöva olika typer av sport på ön. Trots att skolan ligger på en ö så händer här massor!


Barcelona är en av Europas hetaste kultur- och nöjesstäder, som symboliserar det moderna Europa med intressanta blandningar av traditioner och trender. Klimatet, kulturen, språket, närheten till övriga Europa och öppenheten för människor från andra länder gör Barcelona till ett intressant alternativ för svenskar som vill praktisera och studera spanska i utlandet. Pulserande stadsliv varvas med mångtusenårig historia och strandliv. Europeisk toppfotboll möter museer, avantgardistisk konst och design och sammanstrålar på spännande barer och restauranger.

Kostnad

Höstterminen på Visingsö
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för inackordering, läromedel och förbrukningsmaterial, studieresor/aktiviteter, försäkring samt intyg. Boendet inkluderar enkelrum i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika)

Inackordering inkl. studieresor och visst förbrukningsmaterial: 1870 kr/vecka. Hösttermin 15 veckor (samt en lovvecka) = 28 050 kr
En serviceavgift på 500 kr som används till läromedel och material, olycksfallsförsäkring och intyg betalas in så snart du blivit antagen och är en bekräftelse på att du vill gå kursen. 

Utöver detta tillkommer kostnader för kursböcker, hur mycket beror på vilka och hur många ämnen du läser. Vi försöker hålla kostnaderna nere så långt som möjligt, men uppskattningsvis kan du räkna med 300 kr - 1000 kr för kursböcker.

Övriga kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, vissa frivilliga aktiviteter som skolan anordnar.

Vårterminen i Barcelona
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 700 kr för terminen som går till  studiematerial, kopiering, olycksfallsförsäkring, intyg, vissa studiebesök och aktiviteter. Utöver detta kan andra kostnader för kursböcker och dylikt tillkomma.

Kostnader som tillkommer: boende (ca 300 -450 €/månad), mat, resa till och från Barcelona, reseförsäkring som gäller hela terminen (obligatoriskt), resor inom staden, fickpengar

Studiemedel
Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016  kr/för 4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.

Utvecklingsmöjligheter

Efter kursen har du möjlighet att söka vår kurs 'Spanska Fortsättning' eller fortsätta studier på tex. högskola/universitet.