Allmän kurs tyska Skriv ut

Vill du öka dina chanser att få ett bra jobb?
Vill du bli behörig för högskolestudier? 

Nu kan du läsa en ettårig allmän folkhögskolekurs där du blir riktigt bra på tyska samtidigt som du läser in de ämnen du eventuellt missat på gymnasiet. Tyskland är en viktig handelspartner för Sverige och det land i Europa som har starkast ekonomi just nu. Kan du tyska ger det dig en fördel på arbetsmarknaden.
På höstterminen ges kursen på Visingsö och under vårterminen i Düsseldorf.

   

Målgrupp

Allmän kurs vänder sig främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasiet eller som vill fördjupa dina gymnasiala kunskaper. Här får du möjlighet till behörighet som krävs för att läsa vidare på högskola eller universitet. Folkhögskolans pedagogik gör att våra kurser kan passa dig som vill ha ett alternativ till den vanliga gymnasieskolan.

Du som har ett slutbetyg från gymnasiet kan få särskild behörighet i enskilda ämnen som krävs för just den högskole-eller universitetsutbildning som du vill söka till. Du får då ett folkhögskoleintyg som motsvarar godkänd nivå.

Allmän kurs passar också dig som har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg, men som är genuint intresserad av den tyska profilen och vill läsa så mycket tyska som möjligt.  

OBS! Kursen riktar sig främst till dig som är nybörjare inom tyska eller dig som läst lite grann men vill lära dig mer.

"Jag har fem veckor kvar på kursen och tycker att allt haft hög kvalité! Jag rekomenderar starkt Allmän Kurs Tyska till dig som intresserar dig för tyska språket och inte bara vill läsa i en vanlig (tråkig) skola. Du kommer inte veta vad du missar, men du kommer veta vad du kunde ha missat när du gått kursen. Tveka inte att anmäla dig." Nellie

Mål

Kursen ger dig bra och användbara språkkunskaper samt internationell erfarenhet, nya vänner och nya kontakter. Oavsett om du är nybörjare i tyska eller redan kan en hel del tyska så kommer du att ha fördjupat dina kunskaper i tyska efter det här året.Vistelsen ger både fördjupade språkkunskaper och internationell livserfarenhet. Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll

Språkstudierna i Tyska är viktiga både på Visingsö och i Düsseldorf. Under höstterminen ägnar du ungefär hälften av lektionstiden till profilspråket. Resterande studietid fördelar du på andra intressanta ämnen som du väljer från Braheskolans kursutbud.

Vi garanterar de kurser som krävs för behörighet dvs:
samhällskunskap 1a1 och 1a2, historia 1a1 och 1a2, religion 1, svenska 1, 2, 3

Utöver detta erbjuder vi engelska upp till steg 7, franska och spanska i olika nivågrupper, estetiska kurser och hälsa/idrott. Vi kan också erbjuda andra ämnen beroende på vad deltagarna behöver och efterfrågar. Som deltagare har du möjlighet att påverka kursens innehåll och upplägg och du förväntas vara aktiv på lektionerna.

I Düsseldorf intensifieras språkundervisningen. Alla lektioner är på tyska och dina lärare har tyska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare.

Studierna är intensiva och baseras på kursböcker och varierande material. Språkundervisningen dominerar och därutöver omfattar undervisningen vissa specialkurser, projekt, workshops och studiebesök. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har möjlighet att påverka kursens innehåll och upplägg.

Trots alla trevliga tyskar, den goda ölen och de många uteserveringarna är ändå det bästa med kursen att vi verkligen lär oss tyska. Bara efter två veckor känns det som att vi har gått igenom minst en halv termin tyska på gymnasiet.'  /Emma

Skolan

Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligvis i elevhemmen, röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor, eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen. Alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

Fritid
På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara Paintball, klättervägg, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, TRX, fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

Braheskolans samarbetspartner, Internationella Skolorna i Düsseldorf, har sitt kontor på Svenska Handelskammaren, 10 minuter till fots från centralstationen. På gångavstånd finns även shoppinggatan Königsallee, den livliga stadsdelen Altstadt samt strandpromenaden vid Rhen. Skolan erbjuder förutom undervisning i tyska även kurser i de skandinaviska språken. Den administrativa personalen talar svenska och vi är måna om att ta väl hand om varje deltagare.

Boende

Under höstterminen bor du inackorderad i Braheskolans internat. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

I Düsseldorf ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter för möblerat boende. Det vanligaste alternativet är att man hyr ett rum i en lägenhet som delas med andra studenter. Du kommer att få mer information kring boendemöjligheter i Düsseldorf om du blir antagen till kursen.

Kursorterna

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. 

Düsseldorf är huvudstad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Med sina 600 000 invånare är det en levande stad med ett stort kulturellt utbud och en mycket internationell prägel. En lång rad multinationella företag har valt att slå sig ned i regionen som har 18 miljoner invånare på en yta lika stor som Småland. Bland tyskar är Düsseldorf känt under namnet världens längsta bardisk. Oavsett om man är ute efter historia, näringsliv eller mode, sport, folkliv eller konst har staden massor att erbjuda. I Altstadt vid Rhen finns barer, caféer, restauranger och butiker av alla de slag.
Enligt konsultföretaget Mercer hamnar Düsseldorf på plats 6 bland världens bästa städer att bo i!

Kostnad

Höstterminen på Visingsö
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för inackordering, läromedel och förbrukningsmaterial, studieresor/aktiviteter, försäkring samt intyg. Boendet inkluderar enkelrum i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika)

Inackordering inkl. studieresor och visst förbrukningsmaterial: 1870 kr/vecka. Hösttermin 15 veckor (samt en lovvecka) = 28 050 kr
En serviceavgift på 500 kr som används till läromedel och material, olycksfallsförsäkring och intyg betalas in så snart du blivit antagen och är en bekräftelse på att du vill gå kursen. 

Utöver detta tillkommer kostnader för kursböcker, hur mycket beror på vilka och hur många ämnen du läser. Vi försöker hålla kostnaderna nere så långt som möjligt, men uppskattningsvis kan du räkna med 300 kr - 1000 kr för kursböcker.

Övriga kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter

Vårterminen i Düsseldorf
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 500 kr för terminen som går till olycksfallsförsäkring, intyg, studiebesök, aktiviteter mm. 
Kostnader som tillkommer: Kurslitteratur (ca 50 EUR), boende (ca 300-400 EUR/månad), mat och fickpengar, resa till och från Düsseldorf, resor inom staden, reseförsäkring för terminen.

Studiemedel

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad

Utvecklingsmöjligheter

Efter kursen har du möjlighet att söka vår kurs 'Tyska i Praktiken' eller fortsätta dina studier på tex. högskola/universitet.