Franska i Aix-en-Provence, terminskurs Skriv ut

Studera franska i Frankrike! Res till charmiga Aix i hjärtat av Provence där du under en termin får utveckla dina språkkunskaper, kursen innehåller också projekt, studieresor och tillval där du får möjlighet att lära dig mer om fransk kultur.

Franska är ett romanskt språk som utvecklats ur latinet. Det talas av ca 200 miljoner människor bland annat i Frankrike, södra Belgien, västra Schweiz, i stora delar av Afrika och i provinsen Quebec i östra Kanada. Det är också ett viktigt affärsspråk inom EU.

Målgrupp/ Förkunskaper
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i franska. Därför ska du ange dina förkunskaper i din ansökan. Om du är osäker på vilken nivå du ligger på kan du göra ett språktest via länken i spalten här bredvid. Vi erbjuder nivåer från nybörjare till mer avancerad nivå (från nybörjare till cirka C1 nivå). 
För dig som saknar slutbetyg från gymnasiet och vill läsa franska finns kursen Allmän kurs franska

Mål

Kursens målsättning är att deltagaren ska utvecklas språkligt, men också personligt och sociokulturellt. De språkliga målen beror på gruppens nivå och sätts därför i början av kursen.  Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det franska samhället och kulturen. 

Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

"Jag läste franska i Aix-en-Provence under två terminer och tyckte att det var helt fantastiskt. Jag lärde mig snabbt att prata, fick massor av tid med lärarna och vi gjorde flera härliga utflykter under tiden. Lärarna på plats gav verkligen allt för att vi skulle få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Jag rekommenderar utbildningen starkt." Hanna

Kursinnehåll

Ett levande språk är först och främst ett språk som talas. Den som lär sig ett främmande språk vill i första hand kunna utbyta idéer med människor som har detta språk som sitt modersmål, kunna uttrycka åsikter och känslor - med ett ord : kommunicera! Därför bygger mycket av kursen på underlag som exempelvis tidningsartiklar, radioprogram och tv mm. Genom att diskutera dagsaktuella händelser i vardags- och näringslivet får du lära dig en modern franska. Materialet anpassas till gruppens nivå och eventuella intresseområden. Kursen innehåller mycket grupp- och projektarbeten där du får möjlighet att utbyta erfarenheter med människor i olika miljöer och sammanhang. Alla studenter förväntas delta aktivt i kursen och studenterna är själva ansvariga för sitt deltagande. 

Projektstudier och studiebesök
Projektstudierna är en del av kursen. De är obligatoriska och ska redovisas muntligen och/eller skriftligen. Vi gör också utflykter som en del av kursen, ledd av franskalärarna för att upptäcka och lära känna Marseille, Aix och Provence. 

Tillval och aktiviteter 
Du kan välja att lägga till tillval och aktiviteter under vissa tider på terminen. Tillval och aktiviteter är frivilliga och erbjuds därför mot en kostnad. Vissa tillval arrangeras av IS Aix-en-Provence och vissa aktiviteter hänvisas till externa samarbetspartners. Exakt vilka tillval/aktiviteter som finns får du information om vid kursstart. Vanliga tillval hos Internationella Skolorna i Aix-en-Provence är Teater, Mat och Gastronomi och Praktik på företag. Vanliga övriga aktiviteter är Ridning, Dans, Bild och Form.

'Jag pluggade franska från årskurs sex till och med ettan på gymnasiet, alltså fem år. Dock att jag lärde mig så mycket mer på de fyra månaderna där än de fem åren tragglandes verb och glosor i skolan' /Aron

Skolan

Braheskolan samarbetar med Internationella Skolorna i Aix-en-Provence som förutom andra kurser genomför folkhögskoleutbildningen. Internationella Skolorna i Aix-en-Provence är en internationell språkskola som utgör en mötesplats för människor från världens alla hörn som vill förkovra sig i franska. Skolans lokaler ligger centralt i Aix-en-Provence i nyrenoverade handikappsanpassade lokaler.Det råder en gemytlig stämning på skolan och personalen tar väl hand om varje deltagare. Här finns tillgång till multimediarum, fransk litteratur, DVD-filmer och sällskapsspel.

Lärare och personal

Dina lärare har franska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever. De har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.

På skolan finns också administratörer, rektor mm. En del av personalen är svensktalande.

Boende
Du kan välja att bo inackorderad i ett franskt hem genom skolan eller ordna med eget boende. Vanligtvis väljer ca hälften av eleverna att bo i värdfamilj genom skolan. 

Vi rekommenderar boende i familj eftersom det ger dig möjlighet att praktiskt använda de kunskaper du lärt dig samt knyta nya kontakter som ger dig insyn i den franska kulturen och samhället.

Du kan välja på rum utan mat eller rum med halvpension (5 middagar per vecka). Ett annat alternativ är att bo i värdfamilj de första fyra veckorna på terminen, för att sedan ordna med eget boende.

Om du vill ordna med eget boende måste du själv ordna med detta, det finns flera agenter i Aix att vända sig till. Tänk på att många hyresvärdar begär en eller två månaders förskottshyra.

Kursorten

Aix-en-Provence ligger i hjärtat av Provence, tre mil från Medelhavet med Marseille som närmsta storstad. Att komma till Aix är en upplevelse, både vad gäller natur och kultur, mat och vin. Det är en gammal vacker universitetsstad med romerskt ursprung. Idag har Aix ca 150 000 invånare och är känd som "vattnets och konstens stad". Gator och torg är smyckade med fontäner och springbrunnar, vackra patricierhus kantar gatorna och överallt finns caféer och små restauranger med äkta provençalsk stämning och mat. 

Många konstnärer har fascinerats av stadens speciella ljus, inte minst stadens egen son Paul Cézanne. De trånga gränderna i den gamla delen av staden, marknaderna och de mångfärgade husfasaderna, drar till sig besökare från hela världen och universitetet bidrar till den ungdomliga och livliga atmosfären. Paradgatan Cours Mirabeau är kantad av uteserveringar och barer där man kan njuta av folklivet.


I omgivningen finns många historiska platser att besöka, t.ex. Arles, Avignon, Nîmes och Mont Sainte-Victoire, det dramatiska bergsmassivet som är Aixbornas stolthet. Dessutom ligger Rivierans stränder bara 30 minuters bilfärd från staden.


Kostnader

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en obligatorisk serviceavgift som går till kursmaterial, utflykter, projekt Aix/Marseille/Provence, projekt studieresa, skolförsäkring, intyg, mm

Den obligatoriska avgiften är för höstterminen 2017 totalt 4 800 kr (med reservation för ändringar). 
Den inkluderar: kursmaterial (pärm, dokument, kopior, rättigheter), utflykter, skolförsäkring, intyg, utvärderingar och bedömningar, projekt Aix/Marseille/Provence, projekt studieresa, kostnader för aktiviteterna inom kursen (exempelvis föreställningar, provsmakningar, studiebesök eller inträden till museum. 

Kostnader som tillkommer: resa till och från Aix-en-Provence, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), fickpengar

Boende
Genom skolan i Aix finns möjlighet till boende i värdfamilj i tre olika alternativ: 

- Enbart boende (inga måltider) 149 €/vecka. 

- Boende halvpension (5 middagar/vecka) 203 €/vecka. 

- Boende halvpension under terminens fyra första veckor (7 middagar/vecka) 252 €/vecka. 

Kostnad för eget boende som du själv organiserar varierar beroende på var och hur man vill bo, uppskattningsvis 400-600 €/månad, samt ofta tillkommer vatten, el och försäkring. 

Tillval och aktiviteter
utöver de obligatoriska lektionerna och aktiviteterna erbjuds frivilliga tillval och aktiviteter en extra kostnad. Skolan erbjuder Mat & gastronomi, Teater och Praktik på företag. I övrigt finns det aktiviteter som ridning, bild och dans med mera hos externa aktörer. Tillval och aktiviteter kostar ca 200-700 euro och du får mer information och bokar dessa under första kursveckan. 

Studiemedel

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10016 kr/4 veckor)
Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.