English and Art - Visingsö/Brighton Skriv ut

En spännande kombinationskurs under en termin, bli bättre på engelska och utveckla din konstnärliga ådra på samma gång! 
Grunden läggs på Visingsö och fördjupningen sker i Brighton, England.

Målgrupp/ Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som tillsammans med andra vill utveckla ditt konstnärliga skapande och din språkliga förmåga.

"Braheskolan är en fantastisk plats att studera på! Supertrevlig och duktig personal som gör att man alltid känner sig väl omhändertagen, fina lokaler och vacker omgivning. Man bor bekvämt i stugor som är både fräscha och mysiga. Gemenskapen är verkligen härlig, alla jag mötte på skolan och på Visingsö överhuvudtaget var trevliga och varma människor. Där finns en vänskaplig stämning och ett behagligt lugn. Trots att det är lite isolerat på ön (framförallt under vintern) så finns det mycket att göra och skolan erbjuder många bra fritidsaktiviteter. Skolan har även eget gym där man kan träna själv eller anmäla sig till träningspass av olika slag. Vill man bara umgås och slappa så finns det gott om utrymmen för det med! Min tid på Braheskolan var underbar och jag är så glad att jag valde att studera just där." Olivia


Mål

Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska. Du bör ha läst Engelska steg 5 för att gå kursen, många har läst både steg 6 och 7 men det finns ändå mer att utveckla.
 Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det engelska samhället och kulturen.Du får möjlighet att utforska din kreativa förmåga.
Många som går kursen är intresserade av att komma in på högre utbildningar inom konst i England och den här kursen kan vara ett steg i den riktningen.

Kursinnehåll
Kursen inleds på natursköna Visingsö där du är ungefär halva terminen Därefter bär det av till vår skola i Brighton, England för att avsluta terminen med att studera engelska och konst.
Kursen varvar konst- och engelskastudier. Konstundervisningen är mer intensiv under tiden på Visingsö medan man under tiden i Brighton fokuserar lite mer på språkdelen.

Konst 

Med hjälp av en etablerad konstnär får du på Visingsö möjlighet att utforska din egna kreativa förmåga. Skolan står för det material du behöver för att kunna arbeta med en rad olika tekniker. Skolans lokaler är även öppna under kvällar och helger vilket gör att du får gott om tid att arbeta med din konst.

I Brighton möter du nya lärare och fortsätter tillsammans med gamla och nya kurskamrater att utveckla dina förmågor. Här väljer du ett antal delkurser inom konstområdet och möter föreläsare från olika verksamhetsområden där konstnärligt skapande har en central roll.

Dina konststudier ger dig i huvudsak möjlighet att skapa bilder i olika material och tekniker, utveckla din förmåga till bildkomposition, lära dig mer om de olika materialens egenskaper och exponera ditt egna konstnärliga arbete.

Engelska

Genom dina studier i engelska får du i huvudsak möjlighet att utveckla din muntliga språkfärdighet, utveckla din förmåga att i samtal med andra uttrycka tankar och åsikter samt berätta om saker du upplevt eller hört/läst om.

I Brighton intensifieras språkundervisningen. Alla lektioner är på engelska och förutom den dominerande språkundervisningen lär du dig språket genom specialkurser och diverse projekt. Dina lärare i Brighton har engelska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare i Brighton talar och förstår svenska.

Specialkurser: terminen är indelad i block där du väljer specialkurser som intresserar dig. Det finns kurser inom akademiska ämnen exempelvis British History eller International Studies. Du kan välja på estetiska ämnen så som Sketchbooks, Drama eller Fashion. Du kan också fila på dina engelskakunskaper genom Exam Preparation (förberedelse inför Cambridge eller IELTS-examen) och Extra English.

"I'™ve had the time of my life so far! Experienced so much fun and met fantastic people! I am very happy with this term." /Johanna

Skolan
Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen, i röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill,  finns också pentry och gemensamma utrymmen. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. Alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

I Brighton sker utbildningen på skolan i Loxdale, som är en vacker anläggning i viktoriansk stil med egen park. Här finns både konferens-, sport- och restaurangavdelning. Dina lärare i Brighton har engelska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever.

På skolorna finns också administratörer, kökspersonal, rektor mm. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare i Brighton talar och förstår svenska.


Loxdale ligger i Portslade, nära Brighton/Hove, ca 7 km från Brightons stadscentrum. Kommunikationerna med Brighton är utmärkta, bussen går fem gånger i timmen, den tar ca 25 min. Tåg från Portslade Station tar ca 10 min till Brighton.Fritid

På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara Paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, TRX, fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

På Loxdale finns på skolan finns en '™social organiser'™ som organiserar kvällsaktiviteter ca 2 gg/vecka, samt utflykter och aktiviteter på helgerna. Tillsammans planerar ni vad ni vill göra följande vecka.
Musikinslag är varmt välkomna - ta gärna med instrument!

Boende

På Visingsö bor du inackorderad i Braheskolans internat. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

Under vistelsen i Brighton bor du hos en värdfamilj i eget rum med halvpension, vilket innebär frukost hos familjen plus en måltid, antingen lunch på skolan eller middag med familjen under veckan. På helger och lovdagar äter du middag hos familjen. De familjer som tar emot Braheskolans elever bor i närheten, högst 25 minuters gångväg från skolan.

De allra flesta elever väljer att bo i värdfamilj. Det är inte helt enkelt och ganska dyrt att ordna med eget boende i Brighton. De som väljer att inte bo i värdfamilj har vanligen familj eller vänner i Brighton att bo hos.

Kursorterna

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. För dig som gillar idrott finns gott om möjligheter att utöva olika typer av sport på ön. Trots att skolan ligger på en ö så händer här massor!

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppen sinnad och mångkulturell stadskärna. Staden ligger vid havet på Englands sydkust, ca 1 timmes tågresa från London. Här finns ett stort utbud av kultur som teatrar, biografer, jazzklubbar, konserter och discon mm. Här finns mysiga pubar, mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, ett brett utbud av shopping allt från märkesvaror till vintage och marknader kombinerat med lugnet vid havet med den kända strandpromenaden och Brighton Pier.

Utanför Brighton kan du besöka pittoreska landsortbyar eller vandra i the Downs, södra Englands karakteristiska böljande kullar.
Du har stora möjligheter att delta i det engelska samhället under veckodagar och helger. Till exempel genom sportklubbar, sjunga i kör, utforska landsbygden omkring Brighton med hjälp av vandringsklubbar eller arbeta frivilligt i välgörenhetsorganisationer. Ju mer du engagerar dig och tar del av det utbud som finns, desto mer kommer du få ut av din studietid i England.

'Gå in till Brighton längs med BrightonSea Front minst en gång. Det tar ca 40-50 minuter beroende på hur fort du går. Man följer bara strandkanten och vips så är du mitt i smeten!' /Anna


Kostnader

Visingsö
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi samt visst kursmaterial, utflykter, skolförsäkring, intyg, mm. Boendet inkluderar rum i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika) 

Inackordering 1870 kr/vecka. Serviceavgiften på 500 kr används till kopiering, visst studiematerial mm och är en bekräftelse på att du vill gå kursen och ska betalas in så snart du blivit antagen. Utöver detta tillkommer kostnader för konstmaterial, samt för eventuell kursbok. 

OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, med reservation för ändringar.

Kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter

Brighton
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi samt visst kursmaterial, utflykter, skolförsäkring, intyg, mm. Boendet inkluderar rum hos värdfamilj med halvpension (frukost + 1 måltid)

1870 kr /vecka. 
OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, vi förbehåller oss för ändringar. 

Kostnader som tillkommer: resa till och från Brighton, reseförsäkring som gäller hela terminen (obligatoriskt), aktivitetsvecka + kursböcker (ca £ 20), resor inom staden (buss, tåg), matpengar utöver inackordering, fickpengar, frivilliga aktiviteter.

Eget boende: elev som ordnar eget boende i Brighton betalar serviceavgift 340 kr/vecka

Studiemedel

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 SEK) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad