Tyska nybörjare Skriv ut

Nu kan du läsa nybörjartyska i Düsseldorf! Under 11 sommarveckor får du kostnadsfritt prova på ett helt nytt språk och lära känna en ny kultur. Undervisningen, som uppgår till 4 lektionstimmar per dag, varvas med intressanta studiebesök.

Kursen vänder sig till dig som endast har ringa eller inga förkunskaper i tyska, men stor lust att lära.

Målsättningen är att du efter avslutad kurs ska kunna:
- delta i samtal om ämnen av personligt intresse och kunna beskriva erfarenheter och händelser
- förstå vanliga ord och uttryck samt kunna interagera i vardagliga situationer, t.ex. i affärer, på banken och på posten
- läsa och förstå enklare texter
- -skriva ett enkelt brev och besvara personliga meddelanden

Efter kursen är du berättigad att läsa kursen "Tyska i Praktiken".

Under kurstiden får du möjlighet att upptäcka Düsseldorf samtidigt som du lär dig grunderna i det tyska språket. Våra lärare har alla tyska som modersmål och lång erfarenhet av att undervisa tyskstuderande svenskar. Undervisningen, som uppgår till 4 lektionstimmar om dagen, bedrivs i våra lokaler centralt i stan. Därutöver får du kompletterande uppgifter att utföra hemma för att maximera inlärningen. Tyngdpunkten ligger på kommunikation samt praktisk tillämpning av språket. Dina nya kunskaper kan du dagligen omsätta i praktiken '“ oavsett om det handlar om att köpa bröd på bageriet, beställa en öl i baren eller presentera dig för rumsgrannen.

Att Tyska för nybörjare är en folkhögskolekurs innebär pedagogiskt bland annat att:
- gruppen är viktig: att samtala, dela med sig, lyssna, lära av varandra
- vi gillar variation vad gäller ålder, bakgrund, erfarenheter, perspektiv
- vi använder "verkligheten" som kunskapskälla
- vi arbetar elevcentrerat
- vi provar alternativa undervisningsmetoder

"En väldigt rolig och lärorik sommarkurs i tyska! Blandar undervisning med praktiska aktiviteter som utflykter, guidade turer m.m. Språkundervisning när det är som bäst - på plats där språket talas och med inhemska lärare. Dessutom placerad i Rhenlandets pärla Düsseldorf. Rekommenderas för alla som vill börja lära sig tyska!" / Student sommaren 2017

I Düsseldorf ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter för möblerat boende. Det vanligaste alternativet är att man hyr ett rum i en lägenhet som delas med andra studenter. Du kommer att få mer information kring boendet i Düsseldorf om du blir antagen till kursen.

Internationella Skolorna i Düsseldorf har sitt kontor på Svenska Handelskammaren, 10 minuter till fots från centralstationen. På gångavstånd finns även shoppinggatan Königsallee, den livliga stadsdelen Altstadt samt strandpromenaden vid Rhen. Skolan erbjuder förutom undervisning i tyska även kurser i de skandinaviska språken. Den administrativa personalen talar svenska och vi är måna om att ta väl hand om varje deltagare.

Lärare
Dina lärare i tyska har tyska som modersmål och är van vid att ha skandinaviska elever.
Alla lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.

'Lärarna har alla varit bra - de har känt av gruppens nivå och varit lyhörda. Det var väldigt bra att de från första dagen insisterade på att tala endast tyska och att de fick oss att prata och diskutera på tyska." /Anna

Düsseldorf är huvudstad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Med sina 600 000 invånare är det en levande stad med ett stort kulturellt utbud och en mycket internationell prägel. En lång rad multinationella företag har valt att slå sig ned i regionen som har 18 miljoner invånare på en yta lika stor som Småland. Bland tyskar är Düsseldorf känt under namnet världens längsta bardisk. Oavsett om man är ute efter historia, näringsliv eller mode, sport, folkliv eller konst har staden massor att erbjuda. I Altstadt vid Rhen finns barer, caféer, restauranger och butiker av alla de slag.

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 700 kr för terminen som går studiebesök, aktiviteter o dyl.

Kostnader som tillkommer: boende (ca 300 '“ 400 €/månad), mat, resa till och från Düsseldorf, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), resor inom staden, fickpengar. Studiematerial på cirka 500 kr.

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10016 kr/4 veckor)
Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.

Efter avslutad kurs kan du söka Tyska nybörjare 2