Tyska i Praktiken Skriv ut

Upplev en av Europas mest spännande städer samtidigt som du samlar värdefull arbetslivserfarenhet på den europeiska marknaden! Fyra månader av kursen utgörs av språkpraktik på en tysk arbetsplats.

Mål

Vistelsen ger både fördjupade språkkunskaper och internationell arbetslivslivserfarenhet, samt kunskap och tysk kultur och en chans att lära dig något nytt om dig själv. I Düsseldorf möter du nya vänner och knyter nya kontakter.

   

Målgrupp/ Förkunskaper

Utbildningen vänder sig till dig som är utåtriktad, självständig och har läst minst tyska som C-språk/steg 3 på gymnasiet (eller motsvarande). Du bör ligga på en språknivå på minst avklarad nivå A2. Är du osäker kan du göra ett språktest.

Kursinnehåll

Terminen i Düsseldorf inleds med åtta veckors intensivkurs i tyska som fördjupar dina språkkunskaper och förbereder dig för tiden på företaget. Eftersom nyckeln till framgångsrika internationella relationer ligger i just kommunikationsförmåga och kulturell medvetenhet läggs stor vikt vid dessa moment, såväl på din arbetsplats som under den inledande sjuveckorskursen.
För att bättre kunna anpassa undervisningen efter deltagarnas skiftande kunskaper erbjuder vi två olika nivågrupperingar som löper parallellt. Betoningen ligger på muntlig färdighet och träning i att klara vardagssituationer. Studierna är intensiva och baseras på kursböcker och varierande material.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg.

Under 15 veckor av terminen tillbringar du fyra dagar i veckan, måndag-torsdag, på din arbetsplats. Tiden på företaget är att betrakta som en utbildning och i samarbete med en personlig handledare kommer du löpande att förses med olika uppgifter. Därtill kommer du att genomföra redovisningar och studieuppgifter på distans. Vi hjälper dig att hitta en utvecklande och meriterande utbildningsplats som väl svarar mot din studiebakgrund eller dina intressen.

"Tyska i praktiken har varit en väldigt bra och utvecklande kurs, och jag är otroligt glad över att jag har haft möjlighet att läsa den. Det är den perfekta kursen om man vill uppleva ett annat land och kultur, men under lite ordnade former. Det absolut bästa med kursen är möjlighet att vara i Düsseldorf för att lära sig språket. Det är stor skillnad än att vara i Sverige och lära sig ett språk man inte kan använda dagligen, för då lär man sig inte lika snabbt och effektivt. Jag rekommenderar den här kursen starkt!" / Karolina

Skolan

Internationella Skolorna i Düsseldorf har sitt kontor på Svenska Handelskammaren, 10 minuter till fots från centralstationen. På gångavstånd finns även shoppinggatan Königsallee, den livliga stadsdelen Altstadt samt strandpromenaden vid Rhen. Skolan erbjuder förutom undervisning i tyska även kurser i de skandinaviska språken. Den administrativa personalen talar svenska och vi är måna om att ta väl hand om varje deltagare.

Lärare
Dina lärare i tyska har tyska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare. Alla lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.

Boende

I Düsseldorf ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter för möblerat boende. Det vanligaste alternativet är att man hyr ett rum i en lägenhet som delas med andra studenter. Du kommer att få mer information kring boendemöjligheter i Düsseldorf om du blir antagen till kursen.

Kursorterna

Düsseldorf är huvudstad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Med sina 600 000 invånare är det en levande stad med ett stort kulturellt utbud och en mycket internationell prägel. En lång rad multinationella företag har valt att slå sig ned i regionen som har 18 miljoner invånare på en yta lika stor som Småland. Bland tyskar är Düsseldorf känt under namnet världens längsta bardisk. Oavsett om man är ute efter historia, näringsliv eller mode, sport, folkliv eller konst har staden massor att erbjuda. I Altstadt vid Rhen finns barer, caféer, restauranger och butiker av alla de slag.

Kostnad

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 500 kr för terminen som går till studiebesök, aktiviteter, olycksfallsförsäkring, intyg mm.

Kostnader som tillkommer: boende (ca 300 '“ 400 €/månad), mat, resa till och från Düsseldorf, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), resor inom staden, fickpengar. Studiematerialet kostar cirka 45 € och köps på plats.

Studiemedel

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10016 kr/4 veckor)
Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.

Utvecklingsmöjligheter

Kursen ska ge dig en god grund för att kunna ge dig ut i arbetslivet antingen i Sverige eller i Tyskland.

Internationella Skolorna i Düsseldorf ger fler intressanta kurser för dig som vill utveckla din tyska ytterligare.