Spanska i Praktiken Skriv ut

Studera spanska i praktiken, ta ett kliv rakt in i språket och kulturen och upplev allt som medelhavsmetropolen Barcelona har att erbjuda. Kursen inleds med åtta veckors intensivstudier följt av tre månaders arbetsplatsförlagd utbildning kombinerat med studieuppgifter på distans.


Målgrupp/ Förkunskaper

Utbildningen vänder sig till dig som är utåtriktad, självständig och har läst spanska minst som B-språk/steg 3 på gymnasiet eller motsvarande. 

   

Mål
Vistelsen ger dig fördjupade språkkunskaper och personlig utveckling, arbetslivsorienterade erfarenheter och kunskap i interkulturell kommunikation.

Fyra månaders arbetsplatsförlagd utbildning på ett spanskt företag i kombination med språkstudier ger dig branschkunskap, erfarenheter av spansk företagskultur och vana att kommunicera på spanska i ditt yrkesutövande.
Barcelona förknippas med branscher som turism, arkitektur och design eller reklam, gastronomi och textilindustri, men också bilindustrin, den farmaceutiska industrin och förlagsbranschen är stora här. Vad du än väljer får du genom dina språkkunskaper och dina erfarenheter från en spansk arbetsplats stora fördelar och goda karriärmöjligheter, vare sig du tänker arbeta i Sverige, i Europa eller inom den spansktalande världen.

Kursinnehåll

Kursen inleds med några veckors intensivstudier följt av arbetsplatsförlagd utbildning kombinerat med studieuppgifter på distans.

Betoningen ligger på muntlig färdighet och träning i att klara vardagssituationer. Studierna är intensiva och baseras på kursböcker och varierande material.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg.

Tiden på arbetsplatsen/företaget är att betrakta som en utbildning och i samarbete med en personlig handledare kommer du löpande att förses med olika uppgifter. Därtill kommer du att genomföra redovisningar och presentationer samt ett större projektarbete som löper över hela praktikperioden. Du har löpande kontakt med dina lärare från intensivkursen och med dina studiekamrater.

Vistelsen inleds med 8-10 veckors intensivkurs i spanska som fördjupar dina spanskkunskaper och förbereder dig för arbetsplatsen. Grammatik och affärsspanska är viktiga moment men eftersom nyckeln till framgångsrika internationella relationer ligger just i kommunikationsförmåga och kulturell medvetenhet läggs också stor vikt vid realia, muntliga övningar och presentationsteknik.

Under resten av terminen tillbringar du fyra dagar i veckan, måndag-torsdag, på din arbetsplats. Tiden på företaget är att betrakta som en utbildning och i samarbete med en personlig handledare kommer du löpande att förses med olika uppgifter. Därtill kommer du att genomföra redovisningar, ett projektarbete och studieuppgifter på distans. Vi hjälper dig att hitta en utvecklande och meriterande utbildningsplats som väl svarar mot din studiebakgrund eller dina intressen.

Fredagar viks åt olika typer av aktiviteter som gästföreläsningar, studiebesök, redovisningar, fördjupad språkundervisning och utflykter.

'œJag har velat bo i Barcelona sen jag såg filmen Spanska Lägenheten. Våren 2009 förverkligade jag äntligen min gamla dröm när jag tog ledigt från min universitetsutbildning. Jag ville inte riktigt gå bara på en språkkurs men jag visste att min nivå i spanska inte var tillräckligt bra för att läsa på universitet eller söka praktik på egen hand. Kursen Spanska i Praktikenblev då ett självklart val. Jag hade inte kunnat hitta en så bra praktik plats utan IS Barcelona. Och jag behövde verkligen intensivkursen i spanska de sju första veckorna.
Jag fick praktisera under tre månader på Spanska Röda Korset Centro para la Cooperación en el Mediterráneo. Än idag dra jag nytta av denna erfarenhet. Det kan vara kunskap som jag har fått från mina arbetsuppgifter som jag kan använda under anställningsintervju, de kontakter jag har fått genom jobbet i bland annat Svenska Röda Korset, eller också saker jag har lärt mig om mig själv (som att jag är faktiskt bra på att planera). Dessutom pratar jag mycket bättre Spanska idag.
Jag ångrar absolut inte att jag tog ett studieuppehåll. Det var väldigt nyttigt att få en anknytning till arbetslivet, det är lätt att glömma verkligheten när man gräver ner sig i kurslitteraturen. Därutöver fick jag mycket inspiration och idéer för min framtida karriär, nu vet jag att jag vill syssla med flyktingsfrågor. Utöver detta är det också skönt att kunna tillägga praktiken på CV.
Att bo utomlands är också är något som alla borde prova minst en gång. Det är både en rolig och en spännande upplevelse. Genom att jobba där lärde mig att anpassa mig till en ny kultur, vilket är en väldigt värdefull erfarenhet.
Dessutom så har jag också massa minner från livet i Barcelona, som faktiskt är en stad som är precis lika bra som det man förväntar sig!
' /Cecilia

Boende

I Barcelona ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter. Du kommer att få mer information kring boendet i Barcelona om du blir antagen till kursen.

Skolan

IS Barcelonas undervisningslokaler ligger i Barcelonas gamla stadskärna, Barrio Gótico (Gotiska kvarteren), några minuters promenad från Plaça Catalunya och en kvart från stranden. Skolan är liten och personlig, den administrativa personalen talar svenska och vi är måna om att ta väl hand om varje deltagare.

Lärare
Dina lärare har spanska som modersmål och är van vid att ha skandinaviska elever.
Alla lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.

Kursorten

Upplev Barcelona - den främsta medelhavsmetropolen.
Klimatet, kulturen, språket, närheten till övriga Europa och öppenheten för människor från andra länder gör Barcelona till ett intressant alternativ för svenskar som vill praktisera och studera spanska i utlandet. Pulserande stadsliv varvas med mångtusenårig historia och strandliv. Europeisk toppfotboll möter museer, avantgardistisk konst och design och sammanstrålar på spännande barer och restauranger.

Kostnad

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 500 kr för terminen som går till studiematerial, studiebesök, aktiviteter, olycksfallsförsäkring, intyg mm.

Kostnader som tillkommer: boende (ca 300 '“ 450 €/månad), mat, resa till och från Barcelona, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), resor inom staden, fickpengar

Studiemedel

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.

Utvecklingsmöjligheter

Kursen ska ge dig en god grund för att kunna ge dig ut i arbetslivet antingen i Sverige eller ett spansktalande land.
IS Barcelona ger fler intressanta kurser för dig som vill utvecklas ytterligare: http://www.is-barcelona.com/