English Plus subjects, terminskurs - Brigthon Skriv ut

More than just english!

Bli riktigt bra på engelska på Loxdale English Centre i Brighton.
För att få ut så mycket som möjligt av tiden på Loxdale kombineras språkstudierna med andra ämnen som du själv väljer. Välj mellan; konst, trädgårdsarbete, mode, drama, historia, screentryck, fotografi, miljöstudier, media, brittisk kultur och kreativ engelska m.m.
Som student har du möjlighet att påverka olika delar av kursen - från sociala aktiviteter till kursplanen. Kursen erbjuder verkligen mer än bara engelska! 

  'I januari åkte jag till Brighton för att plugga engelska på den svenska Folkhögskolan Loxdale Centre i ett halvår. Jag var dönervös men ändå förväntansfull och peppad till max. Det skulle bli så fantastiskt! Och det blev det.' /Emma

Målgrupp/ Förkunskaper
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska, därför bör du ha förkunskaper motsvarande nivå steg 5-6/ A-B. Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det engelska samhället och kulturen. 

Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven. I engelska kan vi utfärda behörighet upp till steg 7. Kursen passar också dig som redan har läst steg 7 men vill utveckla din engelska ännu mer. 
Möjlighet finns också att ta en Cambridge English-examina som har gott anseende i många länder, och såväl arbetsgivare som universitet och myndigheter världen över erkänner dessa språkexamina. 

Kursinnehåll

Alla lektioner är på engelska och förutom den dominerande språkundervisningen lär du dig språket genom specialkurser, aktivitetsveckan och diverse projekt.

Under första veckan får du göra ett diagnostest och därefter nivågrupperas klassen. Din studiedag kommer att variera beroende på vilka specialkurser du valt och vilken engelskagrupp du tillhör. Skolan börjar kl 09.00 och avslutas ca kl 14.45.

Specialkurser: terminen är indelad i fyra '“ fem block där du väljer specialkurser som intresserar dig. Det finns kurser i exempelvis; konst, trädgårdsarbete, mode, drama, historia, screentryck, fotografi, miljöstudier, media, brittisk kultur och kreativ engelska m.m. Du hittar exempel på tillval här.

Aktivitetsveckan: har som syfte att du ska få möjlighet att studera olika aspekter av samhälls- och kulturliv i Storbritannien som du sedan redovisar i projektform. Tillsammans med klasskompisar och din lärare att ordnar du studiebesök och aktiviteter i olika delar av landet eller du kan också till exempel ha praktikplats på ett företag i Brighton.

"När det gäller min egen engelska känner jag att jag fick mycket bättre självförtroende, jag började våga prata engelska när någon annan hörde och jag fick definitivt större ordförråd. Jag höjde mitt Engelska A betyg från G till MVG ett halvår efter att jag kom hem t ex. Suveränt! Det har hjälpt mig mycket sen jag började plugga på universitetet då nästan all min kurslitteratur varit på engelska!' /Johan

Boende

Du bor hos en värdfamilj i eget rum med halvpension, vilket innebär frukost hos familjen plus en måltid, antingen lunch på skolan eller middag med familjen under veckan. På helger och lovdagar äter du middag hos familjen. De familjer som tar emot Braheskolans elever bor i närheten, högst 25 minuters gångväg från skolan.
De allra flesta elever väljer att bo i värdfamilj. Det är inte helt enkelt och ganska dyrt att ordna med eget boende i Brighton. De som väljer att inte bo i värdfamilj har vanligen familj eller vänner i Brighton att bo hos.

Skolan

Folkhögskolan ingår som en del i Loxdale Centre, som är en vacker anläggning i viktoriansk stil med egen park. Här finns både konferens-, sport- och restaurangavdelning.
Loxdale Centre ligger i Portslade, en förort till Brighton och Hove, ca 7 km från Brightons stadscentrum. Kommunikationerna med Brighton är utmärkta, bussen går fem gånger i timmen, den tar ca 25 min. Tåg från Portslade Station tar ca 10 min till Brighton.

'œ I have been at the school for 23 weeks and have learnt lots of English. I really think all my skills are good in English. It's also been great fun to meet so many people that you really get to know well during the term.' /Daniel


Lärare och personal

Dina lärare har engelska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever. De har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.
På skolan i Loxdale finns en 'social organiser' som organiserar kvällsaktiviteter ca 2 gg/vecka, samt utflykter och aktiviteter på helgerna. Tillsammans planerar ni vad ni vill göra följande vecka. 
Musikinslag är varmt välkomna - ta gärna med instrument om du spelar något!

På skolan finns också administratörer, kökspersonal, rektor mm. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare talar och förstår svenska.

Kursorten

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppen sinnad och mångkulturell stadskärna. Staden ligger vid havet på Englands sydkust, ca 1 timmes tågresa från London. Här finns ett stort utbud av kultur som teatrar, biografer, jazzklubbar, konserter och discon mm. Här finns mysiga pubar, mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, ett brett utbud av shopping allt från märkesvaror till vintage och marknader kombinerat med lugnet vid havet med den kända strandpromenaden och Brighton Pier.

Utanför Brighton kan du besöka pittoreska landsortbyar eller vandra i the Downs, södra Englands karakteristiska böljande kullar.
Du har stora möjligheter att delta i det engelska samhället under veckodagar och helger. Till exempel genom sportklubbar, sjunga i kör, utforska landsbygden omkring Brighton med hjälp av vandringsklubbar eller arbeta frivilligt i välgörenhetsorganisationer. Ju mer du engagerar dig och tar del av det utbud som finns, desto mer kommer du få ut av din studietid i England.

'Gå in till Brighton längs med Brighton Sea Front minst en gång. Det tar ca 40-50 minuter beroende på hur fort du går. Man följer bara strandkanten och vips så är du mitt i smeten!'
/Lisa

Kostnader

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi samt visst kursmaterial, utflykter, skolförsäkring, intyg, mm. Boendet inkluderar rum hos värdfamilj med halvpension (frukost + 1 måltid) 1800 kr /vecka. 

Kostnader som tillkommer: resa till och från Brighton, reseförsäkring som gäller hela terminen (obligatoriskt), aktivitetsvecka + kursböcker (ca £ 20), resor inom staden (buss, tåg), matpengar utöver inackordering, fickpengar, frivilliga aktiviteter.

Eget boende: elev som ordnar eget boende i Brighton betalar avgift på 340 kr/vecka för material, studiebesök etc.

CSN
Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. 

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 SEK) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad

Läs mer om studiemedel här.

Brexit
I nuläget kommer du som studerar på Braheskolan inte att påverkas av Brexit.
Till dess att utträdesförhandlingarna är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU. Förhandlingarna ska vara avslutade inom två år om inte parterna kommer överens om att förlänga förhandlingsperioden.

Ambassaden får många frågor om vad ett utträde kommer att betyda för svenska medborgare bosatta i Storbritannien. Att Storbritannien lämnar EU kan komma att innebära förändringar för svenska privatpersoner och företag i landet. Eftersom det är först i samband med utträdesförhandlingarna som det kommer att stå klart vad utträdet betyder för EU-medborgare och företag kan ambassaden i dagsläget inte ge besked om eventuella framtida förändringar. Den brittiska regeringen har inte heller aviserat några förändringar för EU-medborgare. Tills vidare gäller allmänt samma regler som innan folkomröstningen förra året.

Den brittiska regeringen har meddelat att man tidigt i utträdesförhandlingen vill ha en överenskommelse gällande rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien och för brittiska medborgare som bor i andra EU-länder. Den svenska regeringen välkomnar detta och kommer inom EU arbeta för att det i förhandlingarna nås en överenskommelse som på bästa sätt ser till att svenskar som bor i Storbritannien även i framtiden ska ha möjlighet att bo, arbeta och studera i landet. Sverige kommer i förhandlingen att verka för en så nära relation som möjligt mellan EU och Storbritannien efter landets utträde.