Engelska vårkurs - Visingsö/Brighton Skriv ut

Grunden läggs på Visingsö och fördjupningen sker i Brighton, England.

Målgrupp/ Förkunskaper
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska, därför bör du ha förkunskaper motsvarande nivå A-B. 

Då kursen startar på Visingsö så passar kursen dig som vill bli säkrare på din engelska och vill lära känna deltagarna på kursen innan det bär av utomlands.

"Superbra och omtänksamma lärare, fräscht och mysigt boende och helt fantastisk frukost, lunch och middag. Har praktiskt taget inget negativt att säga!" Malin

Mål
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det engelska samhället och kulturen. 

Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll/exempel på uppgifter
Kursen börjar på natursköna Visingsö under ca halva terminen och därefter bär det av till vår skola i Brighton, England för att återstoden av terminen studera engelska språket på plats.

Alla lektioner är på engelska och förutom den dominerande språkundervisningen lär du dig språket genom specialkurser, aktivitetsveckan och diverse projekt.


Under första veckan får du göra ett diagnostest och därefter nivågrupperas klassen. Din studiedag kommer att variera beroende på vilka specialkurser du valt och vilken engelskagrupp du tillhör. En vanlig dag är det undervisning mellan cirka klockan 09:00-16:00.

Genom dina studier i engelska får du i huvudsak möjlighet att utveckla din muntliga språkfärdighet, utveckla din förmåga att i samtal med andra uttrycka tankar och åsikter samt berätta om saker du upplevt eller hört/läst om.

Specialkurser: terminen är indelad i block där du väljer specialkurser som intresserar dig. Det finns kurser inom akademiska ämnen exempelvis British History eller International Studies. Du kan välja på estetiska ämnen så som Sketchbooks, Drama eller Fashion. Du kan också fila på dina engelskakunskaper genom Exam Preparation (förberedelse inför Cambridge eller IELTS-examen) och Extra English.

I'™ve had the time of my life so far! Experienced so much fun and met fantastic people! I am very happy with this term. /Johanna

Skolan
Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligvis i elevhemmen, röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor, eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen. Alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

I Brighton sker utbildningen på skolan i Loxdale, som är en vacker anläggning i viktoriansk stil med egen park. Här finns både konferens-, sport- och restaurangavdelning.

Loxdale ligger i Portslade, nära Brighton/Hove, ca 7 km från Brightons stadscentrum. Kommunikationerna med Brighton är utmärkta, bussen går fem gånger i timmen, den tar ca 25 min. Tåg från Portslade Station tar ca 10 min till Brighton.

"Världens bästa skola med fantastiska lärare. Jag har haft mitt livs bästa termin och har aldrig för en sekund ångrat mitt beslut att gå Vårkurs engelska - Visingsö/Brighton. Att börja på Visingsö gjorde att jag åkte till Brighton med några av mina bästa vänner och dessutom fick tre härliga månader på folkisinternat. Maten på Framnäs (Skolans restaurang) var alltid vällagad och god. Stort tack till dom fina lärarna för ett fantastiskt halvår."  Fannie

Lärare och personal
Alla lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning. Dina lärare i Brighton har engelska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever.

På skolorna finns också administratörer, kökspersonal, rektor mm. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare i Brighton talar och förstår svenska.

Fritid
På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara Paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, T-rex fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

På Loxdale finns på skolan finns en '™social organiser'™ som organiserar kvällsaktiviteter ca 2 gg/vecka, samt utflykter och aktiviteter på helgerna. Tillsammans planerar ni vad ni vill göra följande vecka.
Musikinslag är varmt välkomna - ta gärna med instrument!

Boende
Under de första veckorna bor du inackorderad i Braheskolans internat. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

Under vistelsen i Brighton bor du hos en värdfamilj i eget rum med halvpension, vilket innebär frukost hos familjen plus en måltid, antingen lunch på skolan eller middag med familjen under veckan. På helger och lovdagar äter du middag hos familjen. De familjer som tar emot Braheskolans elever bor i närheten, högst 25 minuters gångväg från skolan.

De allra flesta elever väljer att bo i värdfamilj. Det är inte helt enkelt och ganska dyrt att ordna med eget boende i Brighton. De som väljer att inte bo i värdfamilj har vanligen familj eller vänner i Brighton att bo hos.

Kursorterna
Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. 

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppen sinnad och mångkulturell stadskärna. Staden ligger vid havet på Englands sydkust, ca 1 timmes tågresa från London. Här finns ett stort utbud av kultur som teatrar, biografer, jazzklubbar, konserter och discon mm. Här finns mysiga pubar, mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, ett brett utbud av shopping allt från märkesvaror till vintage och marknader kombinerat med lugnet vid havet med den kända strandpromenaden och Brighton Pier.
Utanför Brighton kan du besöka pittoreska landsortbyar eller vandra i the Downs, södra Englands karakteristiska böljande kullar.

Du har stora möjligheter att delta i det engelska samhället under veckodagar och helger. Till exempel genom sportklubbar, sjunga i kör, utforska landsbygden omkring Brighton med hjälp av vandringsklubbar eller arbeta frivilligt i välgörenhetsorganisationer. Ju mer du engagerar dig och tar del av det utbud som finns, desto mer kommer du få ut av din studietid i England.

'Gå in till Brighton längs medBrightonSea Frontminst en gång. Det tar ca 40-50 minuter beroende på hur fort du går. Man följer bara strandkanten och vips så är du mitt i smeten!' Emma


Kostnad
Visingsö
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi, studiematerial, studiebesök, aktiviteter o dyl.

Inackordering 1870 kr/vecka. OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, med reservation för ändringar. Boende i internat med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika) samt visst kursmaterial, utflykter mm. Serviceavgift på 500 kr används till studiematerial, kopiering, olycksfallsförsäkring, intyg mm och är en bekräftelse på att du vill gå kursen och ska betalas in så snart du blivit antagen.

Kostnader som tillkommer: Kursbok/kursmaterial (500 kr), fickpengar, frivilliga aktiviteter

Brighton:
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi samt en kursavgift som går till studiematerial, studiebesök, aktiviteter o dyl.
Kursavgift inklusive boende 1870 kr /vecka. OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, vi reserverar oss för ändringar. Kursavgift inkluderar kursmaterial, utflykter, skolförsäkring, intyg, mm Boendet inkluderar boende i värdfamilj med halvpension (frukost + en måltid alla dagar)

Eget boende: Elev som ordnar eget boende i Brighton betalar kursavgift 340 kr/v 

Kostnader som tillkommer: Resa till och från Brighton, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), resor inom staden (buss, tåg), matpengar utöver inackordering, fickpengar, frivilliga aktiviteter


CSN

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 SEK) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad

Läs mer om studiemedel för folkhögskolestudier i spalten bredvid.

Brexit
I nuläget kommer du som studerar på Braheskolan inte att påverkas av Brexit.
Till dess att utträdesförhandlingarna är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU. Förhandlingarna ska vara avslutade inom två år om inte parterna kommer överens om att förlänga förhandlingsperioden.

Ambassaden får många frågor om vad ett utträde kommer att betyda för svenska medborgare bosatta i Storbritannien. Att Storbritannien lämnar EU kan komma att innebära förändringar för svenska privatpersoner och företag i landet. Eftersom det är först i samband med utträdesförhandlingarna som det kommer att stå klart vad utträdet betyder för EU-medborgare och företag kan ambassaden i dagsläget inte ge besked om eventuella framtida förändringar. Den brittiska regeringen har inte heller aviserat några förändringar för EU-medborgare. Tills vidare gäller allmänt samma regler som innan folkomröstningen förra året.

Den brittiska regeringen har meddelat att man tidigt i utträdesförhandlingen vill ha en överenskommelse gällande rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien och för brittiska medborgare som bor i andra EU-länder. Den svenska regeringen välkomnar detta och kommer inom EU arbeta för att det i förhandlingarna nås en överenskommelse som på bästa sätt ser till att svenskar som bor i Storbritannien även i framtiden ska ha möjlighet att bo, arbeta och studera i landet. Sverige kommer i förhandlingen att verka för en så nära relation som möjligt mellan EU och Storbritannien efter landets utträde.