English and Drama - Visingsö/Brighton Skriv ut

Är du nyfiken på teater och vill testa om skådespeleri är något för dig och samtidigt bli riktigt bra på engelska? Kombinera drama med engelskstudier! Grunden läggs på Visingsö och fördjupningen sker i Brighton, England.

Målgrupp/ Förkunskaper
Detta är en kurs för dig som vill släppa fram din fantasi och kreativitet, ge din självkänsla ett uppsving och utveckla din personliga uttrycksförmåga. Och inte minst - ha roligt! Kursen passar både dig som är nybörjare såväl dig som arbetat med drama tidigare. Samtidigt utvecklar du din språkliga förmåga.


Mål
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det engelska samhället och kulturen. Vår ambition är att du, utifrån dina egna förutsättningar, ska kunna utvecklas kunskapsmässigt och personligt. Vi vill förbereda dig på bästa sätt inför vidare studier och/eller arbete med olika former av teater. Många som går kursen är intresserade av att komma in på högre utbildningar inom drama i England och den här kursen kan vara ett steg i den riktningen.

KursinnehållKursen börjar ca 11 veckor på natursköna Visingsö och därefter bär det av till vår skola i Brighton, England för att under ytterligare 11 veckor studera engelska och drama. Kursen varvar drama- och engelska studier. Dramaundervisningen är mer intensiv under tiden på Visingsö medan man under tiden i Brighton fokuserar lite mer på språkdelen.

Drama Med hjälp av en etablerad dramapedagog får du på Visingsö möjlighet att utforska din kreativa förmåga. Skolans lokaler är även öppna under kvällar och helger vilket gör att du får gott om tid att repetera. Under terminen kommer du att få arbeta med grundläggande skådespelarträning, improvisation, textbearbetning, röst och tal, teaterkunskap och personlig utveckling.

I Brighton möter du nya lärare och fortsätter tillsammans med gamla och nya kurskamrater att utveckla dina förmågor. Här väljer du ett antal delkurser inom drama och möter föreläsare från olika verksamhetsområden där drama har en central roll.

Vi jobbar med kontaktövningar, trygghetsövningar och samarbetsövningar där vi lär oss se och lyssna på varandra. Vi jobbar mycket med kroppen och olika sätt att uttrycka oss. Vi hinner också med en hel del teaterövningar och improvisationer.

Engelska
Genom dina studier i engelska får du träna på de fyra huvudförmågorna inom språket, att lyssna, läsa och skriva men framförallt att tala. Kursen blir en uppvärmning inför dina intensiva språkstudier i Brighton och blir dessutom en möjlighet för dig att upptäcka vad du behöver träna mer på inför fortsättningen.

I Brighton intensifieras språkundervisningen. Alla lektioner är på engelska och förutom den dominerande språkundervisningen lär du dig språket genom specialkurser och olika projekt. Dina lärare i Brighton har engelska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever.
På skolorna finns också administratörer, kökspersonal, rektor mm. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare i Brighton talar och förstår svenska.

Specialkurser: terminen är indelad i block där du väljer de specialkurser som intresserar dig. Kursutbudet varierar mellan terminerna men det finns kurser inom såväl akademiska ämnen som estetisk-praktiska ämnen, exempelvis British Culture eller International Studies ellerSketchbooksPhotography ellerFashion. Du kan också fila på dina engelska kunskaper genom Exam Preparation (förberedelse inför Cambridge eller IELTS-examen) och Extra English. Du får hjälp med att välja bland dessa kurser innan du reser till Brighton.

Skolan
Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolan består av olika byggnader med sin egen individuella prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen, röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor, eller i anslutning till boendet.. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen, alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

I Brighton sker utbildningen på skolan i Loxdale, som är en vacker anläggning i viktoriansk stil med egen park. Här finns både konferens-, sport- och restaurangavdelning.Loxdale Centre ligger i Portslade, en förort till Brighton och Hove, ca 7 km från Brightons stadscentrum. Kommunikationerna med Brighton är utmärkta, bussen går fem gånger i timmen, den tar ca 25 min. Tåg från Portslade Station tar ca 10 min till Brighton.

Fritid På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, TRX, fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

På Loxdale finns en 'social organiser' som organiserar kvällsaktiviteter ca 2 ggr/vecka, samt utflykter och aktiviteter på helgerna. Tillsammans planerar ni vad ni vill göra följande vecka.
Musikinslag är varmt välkomna - ta gärna med instrument!

Boende
Under höstterminen bor du inackorderad i Braheskolans internat. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

Under vistelsen i Brighton bor du hos en värdfamilj i eget rum med halvpension, vilket innebär frukost hos familjen plus en måltid, antingen lunch på skolan eller middag med familjen under veckan. På helger och lovdagar äter du middag hos familjen. De familjer som tar emot Braheskolans elever bor i närheten, högst 25 minuters gångväg från skolan.

De allra flesta elever väljer att bo i värdfamilj. Det är inte helt enkelt och ganska dyrt att ordna med eget boende i Brighton. De som väljer att inte bo i värdfamilj har vanligen familj eller vänner i Brighton att bo hos.

Kursorterna
Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön.

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppensinnad och mångkulturell stadskärna. Staden ligger vid havet på Englands sydkust, ca 1 timmes tågresa från London. Här finns ett stort utbud av kultur som teatrar, biografer, jazzklubbar, konserter och discon mm. Här finns mysiga pubar, mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, ett brett utbud av shopping allt från märkesvaror till vintage och marknader kombinerat med lugnet vid havet med den kända strandpromenaden och Brighton Pier.
Utanför Brighton kan du besöka pittoreska byar eller vandra i the Downs, södra Englands karakteristiska, böljande kullar.
Du har stora möjligheter att delta i det engelska samhället under veckodagar och helger. Till exempel genom sportklubbar, sjunga i kör, utforska landsbygden omkring Brighton med hjälp av vandringsklubbar eller arbeta frivilligt i välgörenhetsorganisationer. Ju mer du engagerar dig och tar del av det utbud som finns, desto mer kommer du få ut av din studietid i England.


Kostnader
Visingsö Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för kost och logi samt visst kursmaterial, utflykter, skolförsäkring, intyg, mm. Boendet inkluderar rum i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika)

Inackordering 1870 kr/vecka. Serviceavgiften på 500 kr används till kopiering, visst studiematerial mm och är en bekräftelse på att du vill gå kursen och ska betalas så snart du blivit antagen. Utöver detta tillkommer kostnader för kursböcker, hur mycket beror på vilka och hur många kurser du läser.

OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, med reservation för ändringar.

Kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter

Brighton: Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri.

Du betalar för kost och logi samt en kursavgift som går till studiematerial, studiebesök, aktiviteter o dyl.

Kursavgift inklusive boende 1870 kr /vecka. OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, vi reserverar oss för ändringar.

Kursavgift inkluderar kursmaterial, utflykter, skolförsäkring, intyg, mm
Boendet inkluderar boende i värdfamilj med halvpension (frukost + en måltid alla dagar)

Eget boende
Eget boende: elev som ordnar eget boende i Brighton betalar avgift på 340 kr/vecka för material, studiebesök etc.
Kostnader som tillkommer: Resa till och från Brighton, reseförsäkring som gäller hela terminen (obligatoriskt), aktivitetsvecka 1600 kr + kursböcker (ca £ 25), resor inom staden (buss, tåg), matpengar utöver inackordering, fickpengar, frivilliga aktiviteter

CSN
Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 SEK) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad

Läs mer om studiemedel för folkhögskolestudier i spalten bredvid.

Brexit
I nuläget kommer du som studerar på Braheskolan inte att påverkas av Brexit.
Till dess att utträdesförhandlingarna är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU. Förhandlingarna ska vara avslutade inom två år om inte parterna kommer överens om att förlänga förhandlingsperioden.

Ambassaden får många frågor om vad ett utträde kommer att betyda för svenska medborgare bosatta i Storbritannien. Att Storbritannien lämnar EU kan komma att innebära förändringar för svenska privatpersoner och företag i landet. Eftersom det är först i samband med utträdesförhandlingarna som det kommer att stå klart vad utträdet betyder för EU-medborgare och företag kan ambassaden i dagsläget inte ge besked om eventuella framtida förändringar. Den brittiska regeringen har inte heller aviserat några förändringar för EU-medborgare. Tills vidare gäller allmänt samma regler som innan folkomröstningen förra året.

Den brittiska regeringen har meddelat att man tidigt i utträdesförhandlingen vill ha en överenskommelse gällande rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien och för brittiska medborgare som bor i andra EU-länder. Den svenska regeringen välkomnar detta och kommer inom EU arbeta för att det i förhandlingarna nås en överenskommelse som på bästa sätt ser till att svenskar som bor i Storbritannien även i framtiden ska ha möjlighet att bo, arbeta och studera i landet. Sverige kommer i förhandlingen att verka för en så nära relation som möjligt mellan EU och Storbritannien efter landets utträde.