Allmän kurs franska Skriv ut

Nu kan du läsa en ettårig allmän folkhögskolekurs där du blir riktigt bra på franska!

Höstterminen spenderar du på Visingsö då du förutom franskan får möjlighet att läsa andra ämnen. Under vårterminen i Aix-en-Provence fördjupar du språkstudierna i franska.

"Vill verkligen verkligen verkligen säga till er som funderar på att gå samma kurs att göra det. Jag grät och grät första dygnet men det är trots det by far det bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv. Så om du har chansen, om du får chansen: ta den. Den här tiden kommer jag aldrig glömma, aldrig sluta berätta om eller värdesätta högre än högst." /Nora 2016

Målgrupp
Kursen ger dig bra och användbara språkkunskaper samt internationell erfarenhet, nya vänner och nya kontakter. Kursen passar dig som ligger på nybörjarnivå i franska (nybörjare A1-A2-nivå).
Allmän kurs vänder sig främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasiet eller som vill fördjupa dina gymnasiala kunskaper. Här får du möjlighet till behörighet som krävs för att läsa vidare på högskola eller universitet. Folkhögskolans pedagogik gör att våra kurser kan passa dig som vill ha ett alternativ till den vanliga gymnasieskolan.

Du som har ett slutbetyg från gymnasiet kan få särskild behörighet i enskilda ämnen som krävs för just den högskole- eller universitetsutbildning som du vill söka till. Du får då ett folkhögskoleintyg som motsvarar godkänd nivå.

Allmän kurs passar också dig som har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg, men som är genuint intresserad av den franska profilen och vill läsa så mycket franska som möjligt.

Mål
Kursen ger dig bra och användbara språkkunskaper samt internationell erfarenhet, nya vänner och nya kontakter. Oavsett om du är helt nybörjare i franska eller redan kan lite grann kommer du att ha goda kunskaper i franska efter det här året. Vistelsen ger både fördjupade språkkunskaper och internationell livserfarenhet. 
Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll
Språkstudierna i franska är viktiga både på Visingsö och i Aix-en-Provence. Under höstterminen ägnar du ungefär hälften av lektionstiden till profilspråket. Resterande studietid fördelar du på andra intressanta ämnen som du väljer från Braheskolans kursutbud.

Vi garanterar de kurser som krävs för behörighet dvs:
samhällskunskap 1a1 och 1a2, historia 1a1 och 1a2, religion 1, svenska 1, 2, 3

Utöver detta erbjuder vi engelska upp till steg 7, tyska och spanska i olika nivågrupper, estetiska kurser och hälsa/idrott. Vi kan också erbjuda andra ämnen beroende på vad deltagarna behöver och efterfrågar. Som deltagare har du möjlighet att påverka kursens innehåll och upplägg och du förväntas vara aktiv på lektionerna.

Aix-en-Provence intensifieras språkstudierna; traditionell franska undervisning varvas med franska i tema-form som exemplevis fransk litteratur, fransk mat, fransk film mm. Utöver detta blir det även specialkurser och projekt, samt frivilliga tillval och aktiviteter. 
Språkinlärning handlar inte bara om grammatik och perfekt uttal, att lära sig om kultur och samhälle är därför viktiga inslag i kursen.
Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Dina lärare i franska har franska som modersmål och är vana vid att undervisa svenska kursdeltagare.

Skolan
Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolan består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som deltagare på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen, röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen. Alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

Braheskolan samarbetar med Internationella Skolorna i Aix-en-Provence som förutom andra kurser genomför folkhögskoleutbildningen. Internationella Skolorna i Aix-en-Provence är en internationell språkskola som utgör en mötesplats för människor från världens alla hörn som vill förkovra sig i franska. Skolans lokaler ligger centralt i Aix-en-Provence intill ett härligt grönområde och 10 minuter från stadens små restauranger och butiker. Det råder en gemytlig stämning på skolan och personalen tar väl hand om varje deltagare. Här finns tillgång till multimediarum, fransk litteratur, DVD-filmer och sällskapsspel.Fritid
På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara paintball, klättervägg, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, TRX, fotbollsträning mm. På ön finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

Utöver ordinarie lektionstid arrangerar skolan i Aix frivilliga tillval som teater och praktik. Skolan förmedlar också kontakt till externa aktivitetscenter som arrangerar dans, ridning och bild och form.

Boende
Under höstterminen bor du inackorderad i Braheskolans internat. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.Under vårterminen kan du välja att bo inackorderad i ett franskt hem genom skolan eller ordna med eget boende. Vanligtvis väljer ca hälften av eleverna att bo i värdfamilj genom skolan.

Vi rekommenderar boende i familj eftersom det ger dig möjlighet att praktiskt använda de kunskaper du lärt dig samt knyta nya kontakter som ger dig insyn i den franska kulturen och samhället.

Kursorterna
Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. För dig som gillar idrott finns gott om möjligheter att utöva olika typer av sport på ön. Trots att skolan ligger på en ö så händer här massor!

Aix-en-Provence ligger i hjärtat av Provence, tre mil från Medelhavet med Marseille som närmsta storstad. Att komma till Aix är en upplevelse, både vad gäller natur och kultur, mat och vin. Det är en gammal vacker universitetsstad med romerskt ursprung. Idag har Aix ca 150 000 invånare och är känd som "vattnets och konstens stad". Gator och torg är smyckade med fontäner och springbrunnar, vackra patricierhus kantar gatorna och överallt finns caféer och små restauranger med äkta provençalsk stämning och mat.

Många konstnärer har fascinerats av stadens speciella ljus, inte minst stadens egen son Paul Cézanne. De trånga gränderna i den gamla delen av staden, marknaderna och de mångfärgade husfasaderna, drar till sig besökare från hela världen och universitetet bidrar till den ungdomliga och livliga atmosfären. Paradgatan Cours Mirabeau är kantad av uteserveringar och barer där man kan njuta av folklivet.

I omgivningen finns många historiska platser att besöka, t.ex. Arles, Avignon, Nîmes och Mont Sainte-Victoire, det dramatiska bergsmassivet som är Aixbornas stolthet. Dessutom ligger Rivierans stränder bara 30 minuters bilfärd från staden.

Kostnad

Höstterminen på Visingsö
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för inackordering, läromedel och förbrukningsmaterial, studieresor/aktiviteter, försäkring samt intyg. Boendet inkluderar enkelrum i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika)

Inackordering inkl. studieresor och visst förbrukningsmaterial: 1870 kr/vecka. Hösttermin 15 veckor (samt en lovvecka) = 28 050 kr
En serviceavgift på 500 kr som används till läromedel och material, olycksfallsförsäkring och intyg betalas in så snart du blivit antagen och är en bekräftelse på att du vill gå kursen. 

Utöver detta tillkommer kostnader för kursböcker, hur mycket beror på vilka och hur många ämnen du läser. Vi försöker hålla kostnaderna nere så långt som möjligt, men uppskattningsvis kan du räkna med 300 kr - 1000 kr för kursböcker.

Övriga kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter

Vårterminen i Aix-en-Provence

Kurskostnad
För kursen utgår det en obligatorisk avgift på 2400 kr. Denna betalar för studie- och kursmaterial, en rad aktiviteter, resor, projekt och studiebesök med mera som du gör under kursen.

Boende
Genom skolan finns möjlighet till boende i värdfamilj i tre olika alternativ:

OBS priserna är beräknade för VT-17, med reservation för ändringar.

- Enbart boende (inga måltider) 149 €/vecka. 

- Boende halvpension (5 middagar/vecka) 203 €/vecka. 

- Boende halvpension under terminens fyra första veckor (7 middagar/vecka) 252 €/vecka. 

Kostnad för eget boende som du själv organiserar varierar beroende på var och hur man vill bo, uppskattningsvis 400-600 €/månad, samt ofta tillkommer vatten, el och försäkring.

Tillval och aktiviteter
Utöver de obligatoriska lektionerna och aktiviteterna erbjuds frivilliga tillval och aktiviteter en extra kostnad. Skolan erbjuder Mat & gastronomi, Teater och Praktik på företag. I övrigt finns det aktiviteter som ridning, bild och dans med mera hos externa aktörer. Tillval och aktiviteter kostar ca 200-700 € och du får mer information och bokar dessa under första kursveckan. 

Kostnader som tillkommer: resa till och från Aix-en-Provence, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), fickpengar

Studiemedel
Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån =10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.