40+, Tyska för dig över 40 Skriv ut


Målgrupp/ Förkunskaper

Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i tyska.
På 40+ kursen handlar mycket om att VÅGA prata. Kanske var det ett tag sen du använde språket '“ här får du chansen att fräscha upp dina kunskaper!

Mål

Kursen passar dig som vill förbättra din tyska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det tyska samhället och kulturen.

Kursinnehåll
Du väljer själv om du enbart vill delta i de första 2 veckorna på Visingsö-delen av kursen eller om du också vill åka till Düsseldorf  i 2 veckor.
Alla lektioner är på tyska och förutom den dominerande språkundervisningen lär du dig språket genom 'kultur'kurser, utflykter och aktiviteter och diverse projekt.
Skolan börjar kl 09:00 och avslutas runt kl 14:45, måndag - fredag. 

Kursen bygger på intensiva språkstudier med tonvikt på muntlig kommunikation. Varje kursvecka omfattar ca 18 tyskalektioner och vi tränar konversation, ordförråd, uttal och grammatik. Du får tid över för att göra språkövningar på egen hand eller tillsammans med andra.

Kursorterna

Visingsö har en lång och spännande historia; här finns slottsruiner och kyrkor från medeltid och barock. Polkagrisstaden Gränna ligger bara 25 minuters färjeresa bort och där du kan shoppa i de små butikerna och besöka Polarmuseet med minnen från Andréeexpeditionen.

Düsseldorf är huvudstad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Med sina 600 000 invånare är det en levande stad med ett stort kulturellt utbud och en mycket internationell prägel. En lång rad multinationella företag har valt att slå sig ned i regionen som har 18 miljoner invånare på en yta lika stor som Småland. Bland tyskar är Düsseldorf känt under namnet världens längsta bardisk. Oavsett om man är ute efter historia, näringsliv eller mode, sport, folkliv eller konst har staden massor att erbjuda. I Altstadt vid Rhen finns barer, caféer, restauranger och butiker av alla de slag. 

Boende
Du bor i eget rum med toalett, dusch och TV på rummet. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla kursdagar. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

Du ordnar eget boende i Düsseldorf men du kommer få en lista med tips på var du kan hitta bra boende.

Skolan

Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med deltagarna. Det kan till exempel vara Paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla på skolan får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, T-rex fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön.

'Så fort vi klev av färjan slogs jag av den magiska atmosfären. Det personliga bemötandet och omhändertagandet gjorde att kursen på Visingsö blev någonting utöver det vanliga.' / Lars

Kostnad

Visingsö
Du betalar för kost och logi, utflykter inom kursen, studerandeförsäkring samt visst läromedel och material. Du bor i eget rum med toalett, dusch och TV på rummet. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och kaffe alla dagar i veckan. Lakan ingår ej, men du kan hyra det för 125 kr.

Kostnad för Visingsö: 5 320 kr

Med reservation för ändringar. Priserna ovan gäller våren 2017.

Kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter.

Düsseldorf
Vill du även åka en vecka till Düsseldorf så betalar du en obligatorisk avgift på 500:- som går till utflykter inom kursen, studerandeförsäkring samt visst läromedel och material. 
Du ordnar själv boende och resa. Du får tips om var du kan hitta, prisvärt boende.