40+, Engelska för dig över 40 Skriv ut

Do jo spiik inglish? Vill du förbättra din engelska och lära dig mer om Englands kultur och samhälle? På kursen Engelska för dig över 40 har du möjlighet att uppleva the time of you life!
Målgrupp/ Förkunskaper

Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i engelska.
På 40+ kursen handlar mycket om att VÅGA prata engelska. Kanske var det ett tag sen du använde engelskan, här får du chansen att fräscha upp dina kunskaper!

Kursen passar både dig som inte har så mycket förkunskaper såväl dig som känner dig ganska säker på din engelska.

'För ett par år sedan gjorde jag en resa tillsammans med en engelsk grupp, de ville inte ens försöka förstå min engelska. Då bestämde jag mig för att 'nä, nu jäklar ska jag börja läsa engelska på plats.' / Elisabeth

För dig som redan gått en 40+ kurs hos oss erbjuder vi nu en gång om året en 2-veckor lång "40+ returners course" i Brighton. Läs mer om kursen "40+ returners course" här. 

Mål

Kursen passar dig som vill förbättra din engelska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det engelska samhället och kulturen. Du väljer själv om du enbart vill delta i de första 2 veckorna på Visingsö-delen av kursen eller om du också vill åka till Brighton i 2 veckor. 

Kursinnehåll
Visingsö:

Alla lektioner är på engelska och förutom den dominerande språkundervisningen lär du dig språket genom 'kultur'kurser, utflykter och aktiviteter och diverse projekt.
Under första veckan får du göra ett diagnostest och därefter nivågrupperas gruppen. Skolan börjar kl 09.00 och avslutas runt kl 14.45.
Kursen bygger på intensiva språkstudier med tonvikt på muntlig kommunikation. Varje kursvecka omfattar ca 18 engelsklektioner och vi tränar konversation, ordförråd, uttal och grammatik. Du får tid över för att göra språkövningar på egen hand eller tillsammans med andra.

Brighton:
Även i England dominerar givetvis språket. Förmiddagarna fylls av engelsklektioner och dessutom ingår samhälls- och kulturorientering liksom många studiebesök.

Boende
Visingsö: Du bor i eget rum med toalett, dusch och TV på rummet. . I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

Brighton: Du bor hos en värdfamilj i eget rum med halvpension, vilket innebär frukost hos familjen plus en måltid, antingen lunch på skolan eller middag med familjen under veckan. På helger och lovdagar äter du middag hos familjen. De familjer som tar emot Braheskolans deltagare bor i närheten, högst 25 minuters gångväg från skolan.

De allra flesta deltagare väljer att bo i värdfamilj. Det är inte helt enkelt och ganska dyrt att ordna med eget boende i Brighton. De som väljer att inte bo i värdfamilj har vanligen familj eller vänner i Brighton att bo hos.

Skolan

Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara Paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, TRX, fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

I Brighton ingår folkhögskolan som en del i Loxdale Centre, som är en vacker anläggning i viktoriansk stil med egen park. Här finns både konferens-, sport- och restaurangavdelning.

På skolan i Loxdale finns en social organiser som organiserar kvällsaktiviteter ca 2 gg/vecka, samt utflykter och aktiviteter på helgerna. Tillsammans planerar ni vad ni vill göra följande vecka.
Musikinslag är varmt välkomna - ta gärna med instrument om du spelar något!

Loxdale Centre ligger i Portslade, en förort till Brighton och Hove, ca 7 km från Brightons stadscentrum. Kommunikationerna med Brighton är utmärkta, bussen går fem gånger i timmen, den tar ca 25 min. Tåg från Portslade Station tar ca 10 min till Brighton.

Lärare och personal

För undervisningen svarar lärare från vår skola i Brighton.

På skolan finns också administratörer, kökspersonal, rektor mm. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare talar och förstår svenska.

Kursorterna

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. Visingsö har en lång och spännande historia; här finns slottsruiner och kyrkor från medeltid och barock.

Polkagrisstaden Gränna ligger bara 25 minuters färjeresa bort och där du kan shoppa i de små butikerna och besöka Polarmuseet med minnen från Andréeexpeditionen.

'Så fort vi klev av färjan slogs jag av den magiska atmosfären. Det personliga bemötandet och omhändertagandet gjorde att kursen på Visingsö blev någonting utöver det vanliga.' / Lars

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppen sinnad och mångkulturell stadskärna. Staden ligger vid havet på Englands sydkust, ca 1 timmes tågresa från London. Här finns ett stort utbud av kultur som teatrar, biografer, jazzklubbar, konserter och discon mm. Här finns mysiga pubar, mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, ett brett utbud av shopping allt från märkesvaror till vintage och marknader kombinerat med lugnet vid havet med den kända strandpromenaden och Brighton Pier.

Utanför Brighton kan du besöka pittoreska landsortbyar eller vandra i the Downs, södra Englands karakteristiska böljande kullar.

Du har stora möjligheter att delta i det engelska samhället under veckodagar och helger. Till exempel genom sportklubbar, sjunga i kör, utforska landsbygden omkring Brighton med hjälp av vandringsklubbar eller arbeta frivilligt i välgörenhetsorganisationer. Ju mer du engagerar dig och tar del av det utbud som finns, desto mer kommer du få ut av din studietid i England.

'Gå in till Brighton längs med  Brighton Sea Front minst en gång. Det tar ca 40-50 minuter beroende på hur fort du går. Man följer bara strandkanten och vips så är du mitt i smeten!'
/Emma

Kostnad

Visingsö
Du betalar för kost och logi,  utflykter inom kursen, studerandeförsäkring samt visst läromedel och material. Du bor i eget rum med toalett, dusch och TV på rummet. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, förmiddagskaffe, lunch, kvällsmål och eftermiddagsfika alla dagar i veckan. Lakan ingår ej, men du kan hyra det för 125 kr.

Kostnad för Visingsö: 5 320 kr

Med reservation för ändringar. Priserna ovan gäller våren 2017.

Kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter.

Brighton
Du betalar för kost och logi, utflykter inom kursen, studerandeförsäkring samt visst läromedel och material. Boendet inkluderar rum hos värdfamilj med halvpension (frukost + 1 måltid)

Kostnad för Brighton= 3 600 kr

Kostnader som tillkommer: resa till och från Brighton, kursbok ca £25 , resor inom staden (buss, tåg), matpengar utöver inackordering, fickpengar, frivilliga aktiviteter.

Eget boende: deltagare som ordnar eget boende i Brighton betalar ca 340 kr per vecka för utflykter inom kursen, studerandeförsäkring samt visst läromedel och material.