Allmän kurs Drama/Engelska Skriv ut


En kurs för dig som både vill få bra och användbara språkkunskaper och arbeta med drama på lektionstid '“ allt parat med internationell erfarenhet och grundläggande behörighet. Denna profil inriktar sig på drama, men innehåller även mycket engelska, särskilt då vårterminen förläggs till vår skola i Brighton. 

Målgrupp/ Förkunskaper
Allmän kurs vänder sig främst till dig som inte har slutbetyg från gymnasiet eller som vill fördjupa dina gymnasiala kunskaper. Här får du möjlighet till den behörighet som krävs för att läsa vidare på högskola eller universitet. Folkhögskolans pedagogik gör att våra kurser kan passa dig som vill ha ett alternativ till den vanliga gymnasieskolan.

Du som har ett slutbetyg från gymnasiet kan få särskild behörighet i enskilda ämnen som krävs för just den högskole- eller universitetsutbildning som du vill söka till. Observera att du då får ett folkhögskoleintyg som motsvarar godkänd nivå.

Allmän kurs passar också dig som känner att du inte har de faktiska kunskaperna från gymnasie- eller grundskola och är intresserad av de profiler vi erbjuder.

Mål
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i drama och engelska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, lära dig om det engelska språkets uppbyggnad och om det brittiska samhället, dess kultur och historia.

Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll
Under höstterminen ägnar alla på kursen ungefär hälften av lektionstiden till kursens profil (Drama och Engelska). Resterande studietid fördelas antingen på allmänna ämnen eller profiltillval som du väljer från Braheskolans kursutbud. Språkstudierna i engelska är viktiga både på Visingsö och i Brighton. Tyngdvikten på engelska är dock något större under vårterminen i Brighton. Vi erbjuder ett brett utbud av allmänna ämnen med fokus på humanioraämnen: 

samhällskunskap 1a1 och 1a2, historia 1a1 och 1a2, religion 1, svenska 1, 2, 3

Utöver detta erbjuder vi estetiska ämnen, filosofitillval och hälsa/idrott. Vi kan också erbjuda andra ämnen beroende på vad deltagarna behöver och efterfrågar. Som deltagare har du möjlighet att påverka kursens innehåll och upplägg och du förväntas ta ett aktivt ansvar på lektionerna.

I Brighton intensifieras språkträningen. Alla lektioner är på engelska och förutom den dominerande språkundervisningen och dramaprofilämnet lär du dig språket genom specialkurser, aktivitetsveckan och olika projekt. I engelska kan vi utfärda behörighet upp till steg 7. Dina lärare i Brighton har engelska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever. Rektor Anna Thatcher och ett par lärare i Brighton talar och förstår svenska.

"Det finns mycket positivt att säga om den här kursen på Braheskolan. För det första så är lärarna väldigt engagerade och bryr sig verkligen om sina elever, det gäller både på Visingsö och i Brighton. Under tiden på Visingsö så rekommenderar jag dig verkligen att göra tillvalet "Ordet och Tanken" även om du inte söker behörighet i Svenska 1-3, Lottas(läraren) förmåga att inspirera och frambringa kreativa texter från oss elever är bland det mest intressanta jag har varit med om i ett klassrum. Även språklektionerna håller hög klass, tiden på Visingsö ger dig en bra grund och en god bild av var du står någonstans kunskapsmässigt. När du sen anländer i Brighton kommer du att studera med andra som ligger på samma nivå som dig. Det leder till att undervisningen sällan känns för svår eller än värre, är lämnar dig understimulerad i brist på utmaning. Här finns också en mängd olika tillvalskurser som t.ex. kreativt skrivande, yoga, drama, poesi och mer därtill. Jag skulle rekommendera alla att söka höst/vår, alltså höstterminen på Visingsö och vårterminen i Brighton. Detta för att få ut det mesta av tiden på skolan. Om jag skall lyfta fram något som har varit negativt (och det är verkligen inte mycket jag har att klaga på), så är det att bo i värdfamilj. Är du van vid att bo själv så är det en stor omställning, så om du tror att det skulle vara ett problem för dig se till att söka boenden i god tid. Det skall dock sägas att skolan gör allt för att hjälpa dig så att du skall trivas under din tid här och med familjen du är placerad i. Vilket de lyckas med. Så om du nu står och överväger om du skall söka eller inte så har jag bara en sak att säga: -Missa inte den här chansen, du kommer verkligen inte ångra dig!" Axel

Skolan
Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolan består av olika byggnader med sin egen individuella prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen, röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor, eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

I Brighton sker utbildningen på skolan i Loxdale, som är en vacker anläggning i viktoriansk stil med egen park. Här finns både konferens-, sport- och restaurangavdelning.

Loxdale ligger i Portslade, nära Brighton/Hove, ca 7 km från Brightons stadscentrum. Kommunikationerna med Brighton är utmärkta, bussen går fem gånger i timmen, den tar ca 25 min. Tåg från Portslade Station tar ca 10 min till Brighton.Fritid

På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, TRX, fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

På Loxdale finns en '™social organiser'™ som organiserar kvällsaktiviteter ca 2 ggr/vecka, samt utflykter och aktiviteter på helgerna. Tillsammans planerar ni vad ni vill göra följande vecka.
Musikinslag är varmt välkomna - ta gärna med instrument!

Boende

Under höstterminen bor du inackorderad i Braheskolans internat; röda stugor med 4-8 rum alternativt i intilliggande vandrarhem. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch i korridor, eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

Under vårterminen i Brighton bor du hos en värdfamilj i eget rum med halvpension, vilket innebär frukost hos familjen plus en måltid, antingen lunch på skolan eller middag med familjen under veckan. På helger och lovdagar äter du middag hos familjen. De familjer som tar emot Braheskolans elever bor i närheten, högst 25 minuters gångväg från skolan.

De allra flesta elever väljer att bo i värdfamilj. Det är inte helt enkelt och ganska dyrt att ordna med eget boende i Brighton. De som väljer att inte bo i värdfamilj har vanligen familj eller vänner i Brighton att bo hos.

Kursorterna

Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön. Visingsö har en lång historia från forntid till nutid med bland annat ruiner från den tidiga medeltidens kungamakt och Braheättens grevskap. Det är populärt att cykla runt på ön och göra utflykter till stränder och den lummiga ekskogen. Under sommaren är ön ett populärt turistmål och då är flertalet restauranger, caféer, gallerier mm öppet. Vintertid står de många föreningarna för aktiviteter och arrangemang. Det är också nära till Gränna och Jönköping, där man kan roa sig med nöjen och shopping mm.

Brighton har en unik atmosfär för sin relativt ringa storlek med en omtalat öppensinnad och mångkulturell stadskärna. Staden ligger vid havet på Englands sydkust, ca 1 timmes tågresa från London. Här finns ett stort utbud av kultur som teatrar, biografer, jazzklubbar, konserter och discon mm. Här finns mysiga pubar, mat från hela världen med flera kända vegetariska restauranger, ett brett utbud av shopping allt från märkesvaror till vintage och marknader kombinerat med lugnet vid havet med den kända strandpromenaden och Brighton Pier.

Utanför Brighton kan du besöka pittoreska landsortbyar eller vandra i the Downs, södra Englands karakteristiska böljande kullar.

Du har stora möjligheter att delta i det engelska samhället under veckodagar och helger. Till exempel genom sportklubbar, sjunga i kör, utforska landsbygden omkring Brighton med hjälp av vandringsklubbar eller arbeta frivilligt i välgörenhetsorganisationer. Ju mer du engagerar dig och tar del av det utbud som finns, desto mer kommer du få ut av din studietid i England.

Kostnad

Höstterminen på Visingsö
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för inackordering, läromedel och förbrukningsmaterial.
Boendet inkluderar enkelrum i elevhem med helpension (frukost, lunch, kvällsmål och fika)

Inackordering inkl. studieresor och visst förbrukningsmaterial: 1870 kr/vecka. Hösttermin 15 veckor (samt en lovvecka) = 28 050 kr
En serviceavgift på 500 kr som används till läromedel och material, olycksfallsförsäkring och intyg betalas in så snart du blivit antagen och är en bekräftelse på att du vill gå kursen. 

Utöver detta tillkommer kostnader för kursböcker, hur mycket beror på vilka och hur många ämnen du läser. Vi försöker hålla kostnaderna nere så långt som möjligt, men uppskattningsvis kan du räkna med 300 kr - 1000 kr för kursböcker.

Övriga kostnader som tillkommer: egna resor, fickpengar, frivilliga aktiviteter

Vårterminen i Brighton

I Brighton inkluderar boendet enkelrum hos värdfamilj med halvpension (frukost + 1 måltid). Du betalar också en serviceavgift som inkluderar studiematerial, kopiering, olycksfallsförsäkring, intyg, studieresor, deltagaraktiviteter mm.

Inackordering + serviceavgift = 1800 kr /vecka. VT 22 veckor = 39 600 kr
OBS kostnaderna är beräknade för VT-17, med reservation för ändringar.

Kostnader som tillkommer: resa till och från Brighton, reseförsäkring som gäller hela terminen (obligatoriskt), aktivitetsvecka + kursböcker (ca £ 25), resor inom staden (buss, tåg), matpengar utöver inackordering, fickpengar, frivilliga aktiviteter.

Eget boende: elev som ordnar eget boende i Brighton betalar serviceavgift 340 kr/vecka

Studiemedel

Kursen är berättigad till studiemedel från CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.

Utvecklingsmöjligheter

Efter kursen har du möjlighet att fortsätta dina studier på t.ex. högskola/universitet.

Brexit
I nuläget kommer du som studerar på Braheskolan inte att påverkas av Brexit.
Till dess att utträdesförhandlingarna är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU. Förhandlingarna ska vara avslutade inom två år om inte parterna kommer överens om att förlänga förhandlingsperioden.

Ambassaden får många frågor om vad ett utträde kommer att betyda för svenska medborgare bosatta i Storbritannien. Att Storbritannien lämnar EU kan komma att innebära förändringar för svenska privatpersoner och företag i landet. Eftersom det är först i samband med utträdesförhandlingarna som det kommer att stå klart vad utträdet betyder för EU-medborgare och företag kan ambassaden i dagsläget inte ge besked om eventuella framtida förändringar. Den brittiska regeringen har inte heller aviserat några förändringar för EU-medborgare. Tills vidare gäller allmänt samma regler som innan folkomröstningen förra året.

Den brittiska regeringen har meddelat att man tidigt i utträdesförhandlingen vill ha en överenskommelse gällande rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannien och för brittiska medborgare som bor i andra EU-länder. Den svenska regeringen välkomnar detta och kommer inom EU arbeta för att det i förhandlingarna nås en överenskommelse som på bästa sätt ser till att svenskar som bor i Storbritannien även i framtiden ska ha möjlighet att bo, arbeta och studera i landet. Sverige kommer i förhandlingen att verka för en så nära relation som möjligt mellan EU och Storbritannien efter landets utträde.