Spanska med konstprofil Skriv ut

En spännande kombinationskurs under en termin, lär dig spanska och utveckla din konstnärliga ådra på samma gång! Den språkliga grunden läggs på Visingsö och fördjupningen sker i Barcelona.

Målgrupp/ Förkunskaper
Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller har läst lite spanska men det är även en kurs för dig som tillsammans med andra vill utveckla ditt konstnärliga skapande.

Mål 
Kursen passar dig som vill förbättra eller för första gången lära dig spanska. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det spanska samhället och kulturen.

Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll
Kursen börjar på natursköna Visingsö under ca halva terminen och därefter bär det av till Barcelona och internationella skolorna för att återstoden av terminen studera spanska på plats. Din studiedag kommer att variera beroende på vilka specialkurser du valt på plats.En vanlig dag är det undervisning mellan cirka klockan 09:00-16:00.
Genom dina studier i spanska får du i huvudsak möjlighet att utveckla din muntliga språkfärdighet, utveckla din förmåga att i samtal med andra uttrycka tankar och åsikter samt berätta om saker du upplevt eller hört/läst om.

Konst
Med hjälp av en etablerad konstnär får du på Visingsö möjlighet att utforska din egna kreativa förmåga. Skolan står för det material du behöver för att kunna arbeta med en rad olika tekniker. Skolans lokaler är även öppna under kvällar och helger vilket gör att du får gott om tid att arbeta med din konst.
Dina konststudier ger dig på Visingsö i huvudsak möjlighet att skapa bilder i olika material och tekniker, utveckla din förmåga till bildkomposition, lära dig mer om de olika materialens egenskaper och exponera ditt egna konstnärliga arbete.

I Barcelona möter du nya lärare men fortsätter tillsammans med gamla kurskamrater att utveckla dina förmågor. Då denna kurs är ny är inte schemat för konstundervisningen fastställd för Barcelonavistelsen men grundprincipen är att det är mer språkfokus i Barcelona än på Visingsö. Troligen kommer konstbegreppet vara något bredare i Barcelona där inslag såsom foto kommer rymmas inom konstundervisningen.

Skolan 
Braheskolan ligger mitt på Visingsö med sjöutsikt åt två håll. Skolans består av olika byggnader med sin egen prägel och ligger omgivna av en vacker trädgård. Som elev på folkhögskolan bor du vanligtvis i elevhemmen, röda stugor med 4-8 rum och dusch/toalett i korridor, eller i anslutning till boendet. I husen, eller intill, finns också pentry och gemensamma utrymmen. Alternativt bor du i intilliggande vandrarhem. I skolhuset finns lektionssalarna och sällskapsrum med kök. I matsalen som ligger i en vacker sekelskiftesbyggnad serveras alla måltider. På anläggningen finns också gym, bastu, fotbolls-och tennisbana och ett fint bibliotek.

I Barcelona ligger undervisningslokalerna i Barcelonas gamla stadskärna, Barrio Gótico (Gotiska kvarteren), några minuters promenad från Plaça Catalunya och en kvart från stranden. Skolan är liten och personlig, den administrativa personalen talar svenska och vi är måna om att ta väl hand om varje deltagare.

Lärare
l
Alla lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning. Dina lärare i Spanien har spanska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever.

Fritid
På Visingsö finns det möjlighet att delta i frivilliga helg- och kvällsaktiviteter som skolan ordnar i samarbete med eleverna. Det kan till exempel vara Paintball, utflykter, musikuppträdanden mm. Alla elever får fritt delta i VAIS, den lokala idrottsföreningens aktiviteter, de erbjuder t ex yoga, spinning, T-rex fotbollsträning mm. På ön finns ett aktivt föreningsliv som ordnar olika evenemang, det finns också en liten biograf som visar de senaste filmerna.

Boende
Under de första veckorna bor du inackorderad i Braheskolans internat. Du bor i enkelrum med delad toalett och dusch. I inackorderingen ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, kvällsmål och fika alla dagar i veckan. Det finns möjlighet att hyra cykel för vistelsen på Visingsö.

I Barcelona ordnar du ditt eget boende. Vi hjälper dig dock med all nödvändig information och bra kontakter. Du kommer att få mer information kring boendet i Barcelona efter att du blivit antagen till kursen

Kursorterna 
Visingsö ligger mitt i Vättern med färjeförbindelse till Gränna. Braheskolan ligger mitt på ön ca 3 km från hamnen. Det finns goda kommunikationer med Swebus och lokalbuss som gör det enkelt att ta sig till och från ön.

Upplev Barcelona - den främsta medelhavsmetropolen.
Klimatet, kulturen, språket, närheten till övriga Europa och öppenheten för människor från andra länder gör Barcelona till ett intressant alternativ för svenskar som vill praktisera och studera spanska i utlandet. Pulserande stadsliv varvas med mångtusenårig historia och strandliv. Europeisk toppfotboll möter museer, avantgardistisk konst och design och sammanstrålar på spännande barer och restauranger.

Kostnad
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en serviceavgift på 500 kr som används till studiematerial, kopiering, olycksfallsförsäkring, intyg mm och är en bekräftelse på att du vill gå kursen och ska betalas in så snart du blivit antagen.

Visingsö

Inackordering 1870 kr/vecka. Serviceavgiften på 500 kr används till kopiering, visst studiematerial mm och är en bekräftelse på att du vill gå kursen och ska betalas in så snart du blivit antagen. Utöver detta tillkommer kostnader för konstmaterial, samt för eventuell kursbok. 

Kostnader som tillkommer: Kursbok/kursmaterial (500 kr), fickpengar, frivilliga aktiviteter

Barcelona:
Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri..
Kostnader som tillkommer: boende (ca 300 '“ 450 €/månad), mat, resa till och från Barcelona, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), resor inom staden, fickpengar

CSN
Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10 016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 SEK) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad