Français en Action , 7 veckor i Aix-en-Provence Skriv ut

Studera franska i Frankrike! Res till charmiga Aix i hjärtat av Provence där du under 7 veckor får utveckla dina språkkunskaper, kursen innehåller också projekt, studieresor och tillval där du får möjlighet att lära dig mer om fransk kultur.

Franska är ett romanskt språk som utvecklats ur latinet. Det talas av ca 200 miljoner människor bland annat i Frankrike, södra Belgien, västra Schweiz, i stora delar av Afrika och i provinsen Quebec i östra Kanada. Det är också ett viktigt affärsspråk inom EU.

Målgrupp/ Förkunskaper
Kursen passar dig som vill förbättra dina kunskaper i franska. Därför ska du ange dina förkunskaper i din ansökan. Om du är osäker på vilken nivå du ligger på kan du göra ett språktest via länken i spalten här bredvid. Vi erbjuder nivåer från A2 (du ska ha fullgjort A1 nivå) till mer avancerad nivå.

Mål

Kursens målsättning är att deltagaren ska utvecklas språkligt, men också personligt och sociokulturellt. De språkliga målen beror på gruppens nivå och sätts därför i början av kursen. Du får möjlighet att öka ditt självförtroende, att våga prata och ta kontakt, du lär dig om det franska samhället och kulturen.

Vi utfärdar behörighetsintyg till dig som har behov av det under förutsättning att du uppfyllt kraven.

Kursinnehåll

Det här är en kurs för dig som vill agera och interagera på franska. Kursen utgår från principen att en person som lär sig ett språk gör det för att kunna tala och använda språket i det vardagliga livet. Det rör sig om att använda språket med sin familj, med sina vänner men även öppet eller i arbetet i dagliga sysslor. Kursen passar dig som redan har vissa baskunskaper i franska och som har en A1 nivå. Kursen, som pågår i 7 veckor med totalt 150 timmar, är på A2/B1 nivå, in enlighet med den europeiska referensramen för språk.

Kursen är för dig som önskar förstärka dina baskunskaper i de fyra olika delarna av språket (muntlig förståelse och uttryck samt skriftlig förståelse och uttryck) och vill uppnå en  "överlevnadsnivå" i det franska språket. Du kommer lära dig att orientera dig, fråga efter information, ha utbyten för att kunna fullfölja en konversation, beskriva din utbildning eller din professionella aktivitet, skriva ett brev om ett välkänt ämne, etc.

Kursen rör sig runt tre teman : kulturarv och gastronomi, kulturella och sportsliga aktiviteter samt turism och ekonomiska aspekter. VI kommer arbeta med en aktionell pedagogik, dvs att aktivt utföra vissa uppgifter och vi kommer utföra olika projekt med dessa teman som tex göra en turistbroschyr eller en presentation om en stad eller region, organisera en lunch för en grupp, föreslå en debatt med yrkesverksamma personer, organisera fritidsaktiviteter under kursen etc. I korthet är eleven i centrum och en aktör i och för kursen. Du kommer även uppleva Provence charm och olika sidor. Den här kursen är för dig som tycker om interaktion, utbyte, samarbete och kultur. Du kommer att utveckla dina kommunikations kunskaper i franska genom en aktionell pedagogik och projektarbeten som anpassas efter språkliga behov och med vars hjälp en stor plats ges åt förhandling, samarbete men framförallt aktion.

Skolan
Braheskolan samarbetar med Internationella Skolorna i Aix-en-Provence som förutom andra kurser genomför folkhögskoleutbildningen. Internationella Skolorna i Aix-en-Provence är en internationell språkskola som utgör en mötesplats för människor från världens alla hörn som vill förkovra sig i franska. Skolans lokaler ligger centralt i Aix-en-Provence i nyrenoverade handikappanpassade lokaler.Det råder en gemytlig stämning på skolan och personalen tar väl hand om varje deltagare. Här finns tillgång till multimediarum, fransk litteratur, DVD-filmer och sällskapsspel. 

Lärare och personal

Dina lärare har franska som modersmål och är vana vid att undervisa skandinaviska elever. De har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.

På skolan finns också administratörer, rektor mm. En del av personalen är svensktalande.

Boende
Du kan välja att bo inackorderad i ett franskt hem genom skolan eller ordna med eget boende. Vanligtvis väljer ca hälften av eleverna att bo i värdfamilj genom skolan.

Vi rekommenderar boende i familj eftersom det ger dig möjlighet att praktiskt använda de kunskaper du lärt dig samt knyta nya kontakter som ger dig insyn i den franska kulturen och samhället.

Du kan välja på rum utan mat eller rum med halvpension (5 middagar per vecka). Ett annat alternativ är att bo i värdfamilj de första fyra veckorna på terminen, för att sedan ordna med eget boende.

Om du vill ordna med eget boende måste du själv ordna med detta, det finns flera agenter i Aix att vända sig till. Tänk på att många hyresvärdar begär en eller två månaders förskottshyra.

Kursorten

Aix-en-Provence ligger i hjärtat av Provence, tre mil från Medelhavet med Marseille som närmsta storstad. Att komma till Aix är en upplevelse, både vad gäller natur och kultur, mat och vin. Det är en gammal vacker universitetsstad med romerskt ursprung. Idag har Aix ca 150 000 invånare och är känd som "vattnets och konstens stad". Gator och torg är smyckade med fontäner och springbrunnar, vackra patricierhus kantar gatorna och överallt finns caféer och små restauranger med äkta provençalsk stämning och mat.

Många konstnärer har fascinerats av stadens speciella ljus, inte minst stadens egen son Paul Cézanne. De trånga gränderna i den gamla delen av staden, marknaderna och de mångfärgade husfasaderna, drar till sig besökare från hela världen och universitetet bidrar till den ungdomliga och livliga atmosfären. Paradgatan Cours Mirabeau är kantad av uteserveringar och barer där man kan njuta av folklivet.


I omgivningen finns många historiska platser att besöka, t.ex. Arles, Avignon, Nîmes och Mont Sainte-Victoire, det dramatiska bergsmassivet som är Aixbornas stolthet. Dessutom ligger Rivierans stränder bara 30 minuters bilfärd från staden.

Kostnader

Utbildning på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar en obligatorisk serviceavgift som går till kursmaterial, utflykter, projekt Aix/Marseille/Provence, projekt studieresa, skolförsäkring, intyg, mm

Den obligatoriska avgiften är för höstterminen 2017 totalt 2 530 SEK (med reservation för ändringar).
Den inkluderar: kursmaterial (pärm, dokument, kopior, rättigheter), utflykter, skolförsäkring, intyg, utvärderingar och bedömningar, projekt Aix/Marseille/Provence, projekt studieresa, kostnader för aktiviteterna inom kursen (exempelvis föreställningar, provsmakningar, studiebesök eller inträden till museum.

Kostnader som tillkommer: resa till och från Aix-en-Provence, reseförsäkring om gäller hela terminen (obligatoriskt), fickpengar

Boende
Genom skolan i Aix finns möjlighet till boende i värdfamilj i olika alternativ:

PRISER BOENDE

HT 2017 - 7 veckors boende : vänligen notera att boendet faktureras direkt till varje enskild student av IS Aix-en- Provence, inklusive fransk moms.

Boende för hela kursen 7 veckor: Rum och frukost varje dag samt middag 7 dagar i veckan: halv-pension. Pris: 252 €/vecka Denna boendeform ger mest utbyte med familjen och du förväntas äta middag med familjen för att öva din franska.

Rum med tillgång till kök : A/C. Pris : 175 €/vecka Denna boendeform ger lite möjlighet till utbyte på franska med familjen. Du hyr ett rum i familjens lägenhet/hus och har möjlighet att använda dig av deras kök (tillgång till plats i kyl, frys, användning av spis etc.) Om du bokar boende i familj, bokar du minst två månaders boende, fram till 28/10/2017.

Uppsägningstiden är fyra veckor som du måste betala. Vi kan ibland även ha små privatägda lägenheter att förmedla (kostnad 25 €). Vi skickar ut information om ditt boende 3-4 veckor innan kursstart per e-mail på franska med fakturan samt en karta. Det är svårt för oss att ordna med boende som passar alla olika önskemål och sista minuten förfrågningar behandlar vi så gott vi kan, utan att kunna garantera något boende.

Kostnad för eget boende som du själv organiserar varierar beroende på var och hur man vill bo, uppskattningsvis 400-600 €/månad, samt ofta tillkommer vatten, el och försäkring.

Tillval och aktiviteterutöver de obligatoriska lektionerna och aktiviteterna erbjuds frivilliga tillval och aktiviteter en extra kostnad. Skolan erbjuder Mat & gastronomi, Teater och Praktik på företag. I övrigt finns det aktiviteter som ridning, bild och dans med mera hos externa aktörer. Tillval och aktiviteter kostar ca 200-700 euro och du får mer information och bokar dessa under första kursveckan.

Studiemedel

Kursen är berättigad till CSN för studier på heltid. Kursen berättigar till fullt studiestöd fr o m höstterminen det år man fyller 20. (Fullt bidrag + lån = 10016 kr/4 veckor)

Är du under 20 år får du studiebidraget (1050 kr) och ett inackorderingstillägg (upp till 2350 kr) varje månad.